Yoga & Meditatie in Zuid-Frankrijk

Een fantastische plek midden in de natuur met verschillende thema retreats, ideaal alleen, met een partner of een vriend(in)!

De Nederlandse yogadocente Elleke van Kraalingen is met haar gezin naar het zuiden van Frankrijk vertrokken om haar droom te verwezenlijken: het geven van yoga & meditatie retreats op een landgoed aan de rand van de Pyreneeën. Het landgoed ligt pal aan een meer waar je de echte stilte kunt ervaren. Ze verwelkomt je graag samen met haar man Pieter voor verschillende weken met elk een ander thema. De Yoga & Meditatie Retreats & de Intensive Retreats zijn retraite, opleiding en vakantie in één en vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar verdieping in hun yoga- en/of meditatie practice. Alle andere retreats zijn heerlijke, ontspannen vakanties met ook ruimte voor eigen invulling. 

Alle retreats worden gegeven in het Engels, maar uiteraard kan Elleke ook in het Nederlands extra uitleg geven. Happy Soul Saskia bezocht deze locatie. Lees hier haar Happy Highlight - 'Purpose in life'.

"Een geweldige ervaring! Wat een bijzondere plek met een fijne energie en lieve mensen. De yoga, de meditaties, het eten en de omgeving waren allemaal heerlijk. Toen ik thuis kwam voelde ik mij weer energiek, rustig en krachtig!" - Fiona

Accommodatie

Het landhuis is een vrij gelegen authentiek Frans Manoir. Het ligt vlakbij het schitterende meer Lac de Montbel en beschikt over een privé strand aan een stille baai. Het 5 ha. grote landgoed aan de voet van de Pyreneeën wordt aan een zijde begrenst door de rivier l'Hers. Op het terrein bevindt zich een natuurlijke bron en het land is omgeven is door rust en sereniteit van het Franse platteland. De kamers zijn allemaal anders en in klassieke Franse stijl ingericht. De meeste kamers hebben een eigen badkamer.

Als Yoga en Meditatie Centrum streven Elleke & Pieter naar een zo holistisch en duurzaam mogelijke leef- en werkwijze. Het landgoed heeft bijvoorbeeld zonne-energie, een natuurlijke waterkringloop en een moestuin en er worden zoveel mogelijk ecologische, biologische en locale producten gebruikt. Alle maaltijden zijn vegetarisch (80% vegan) en er wordt zoveel mogelijk vanuit het principe low-waste geleefd.

De Keuken

De keuken is vegetarisch en zo veel mogelijk biologisch, omdat deze producten het beste passen bij de manier waarop er geleefd wordt op het landgoed; in harmonie met de aarde. Op het landgoed wordt nu een biologische groentetuin gerealiseerd, zodat in de toekomst alle gasten kunnen genieten van groenten en fruit van eigen bodem. 

De Begeleiding

Elleke’s reis in yoga en meditatie begon als kind. In haar vroege tienerjaren is zij spontaan gaan mediteren. Dit leidde haar uiteindelijk op het pad van yoga. Yoga en meditatie zijn voor haar een manier van leven geworden en hieruit is het verlangen ontstaan om anderen te begeleiden.

Al meer dan 35 jaar geeft zij les in de klassieke vorm van Raja Yoga en Meditatie en sinds meer dan 25 jaar leidt zij ook docenten op. Ze heeft voorheen in Nederland een carièrre gehad als psycholoog, natuurgeneeskundig therapeut, en is ze auteur van verschillende boeken, o.a. Meditaties op de Yoga Sutra's van Patanjali en Meditatie & Imagination. Verder is ze moeder van 4 kinderen. 

Samen met haar man Pieter vertrok Elleke naar de Franse Pyreneeën om hier een centrum voor yoga, meditatie en healing te starten. Hier kunnen zij hun droom realiseren en hun levens- en werkervaring delen in een holistische wijze, te midden van de natuur. Naast de yoga- en meditatiesessies is het mogelijk om tijdens je retreat individuele begeleiding te krijgen op je levenspad van zowel Elleke als Pieter.

Cabaretière Sanne Wallis de Vries deed mee aan een yoga & meditatie retraite, bekijk hier haar reactie.

Yoga Retreat & Energy Healing Course (13-20 april)

De Yoga Retreat & Energy Healing Course bieden ze aan in 4 verschillende modules. Een mooie mix van het in balans brengen van je lichaam met yoga, het in balans brengen van je geest met meditatie, en het leren afstemmen op je ziel om met energie te leren werken voor jezelf, voor anderen en voor het geheel.

Het weekprogramma bestaat uit 12 lessen van 2 tot 4 uur. We beginnen de dagen met yoga & meditatie, gevolgd door theorie en praktijksessies in energie healing werk, afgewisseld met vrije middagen en avondsessies met nog een meditatie en healing sessie, in een ritme dat past bij het seizoen. 

Alle middagen zijn vrij om te ontspannen en te genieten van de prachtige natuur op en rond deze mooie plek!

Yoga & Hiking Retreat (27 april - 4 mei, 21-28 sept)

Het Yoga & Hiking Retreat biedt naast een yogaprogramma van 2 yogasessies per dag, van één en anderhalf uur, de mogelijkheid om de prachtige omgeving te voet te verkennen (10-15 km). De natuur rondom het landgoed nodigt uit om te verstillen en geeft tegelijkertijd nieuwe energie. Koele bossen en kabbelende beekjes worden afgewisseld door prachtige vergezichten en rotsformaties. Tijdens de wandelingen bezoek je verschillende Katharen-plekken en na afloop kun je een duik nemen in het heerlijke koele meer dat op een paar minuten loopafstand van de locatie ligt.

Er is één vrije dag in het programma opgenomen en de yogalessen zijn afwisselend vitaliserend, krachtopbouwend en ook ontspannend.

Yoga & Meditation Retreat (11-18 mei, 17-24 aug)

Alle niveaus zijn welkom voor deze heerlijke, ontspannen yoga & meditatie retreats in Frankrijk. Per dag zijn er twee blokken van 3 uur afwisselend gevuld met yoga, meditatie en filosofie lessen. Daarnaast heb je voldoende tijd om een duik te nemen in het meer, te wandelen of een van de mooie oude dorpjes in de omgeving te verkennen. Met een schat aan kennis en inspiratie zul je weer terugkeren naar huis.  Elleke zal je laten kennismaken met verschillende vormen van Hatha yoga, zoals dynamische flowseries en krachtige Iyengar houdingen in de ochtenden, tot en met ontspannen, verstilde en diep inwerkende 'yin-yoga' stijl in de avondsessies. 

Er zijn 2 verschillende Yoga & Meditatie Basis Retraites: "Een Reis door de Yama’s en Niyama’s” en "Een Reis door de Chakra's". Samen vormen zij een Raja Yoga Basis opleiding van 100 uur en geven persoonlijke verdieping in zowel yoga als meditatie en de filosofie, die kan worden vervolgd in vijf verschillende 10-daagse Intensive Modules.

Een Reis door de Chakra's (11-18 mei)

Tijdens deze week ga je op innerlijk reis door je chakra’s en besteed daarbij aandacht aan hun kleur en symboliek, psychologie en fysieke aspecten. Iedere dag verkennen we met behulp van de asana’s een andere chakra en daarmee andere kwaliteiten in onszelf, die we in de meditatie en de filosofie nader belichten. Elleke laat je op een bijzondere manier kennis maken met de subtiele dimensies van mens- zijn en de ontwikkelingsmogelijkheden van ons bewustzijn.

Een reis door de Yama's en Niyama's (17-24 aug)

Een mooie, verdiepende Raja Yoga week voor zowel beginners als gevorderden. Elleke zal je op een hele toegankelijke manier kennis laten maken met yoga als een "art of living", vanuit de schat aan oude wijsheden uit de Yoga Sutra’s van Patanjali.

Silent Retreat (25 mei - 4 juni)

De Silence Retreat biedt je de mogelijkheid om 10 dagen in stilte door te brengen, midden in de natuur, in de afgelegen omgeving. De dagen beginnen in stilte en met een yogasessie, gevolgd door een meditatie (tijdens deze lessen zal de leraar spreken om instructies te geven). Alle meditaties worden de eerste paar minuten begeleid.

Na de ochtendmeditatie is er een optionele sharing circle waarin je extra begeleiding in je meditatie kunt krijgen. Dit is het enige moment op de dag waarin er binnen de groep gesproken wordt en je bent geheel vrij om hier niet aan mee te doen wanneer je liever helemaal in stilte blijft.

In de middagen bestaat tevens de mogelijkheid om individuele begeleiding te krijgen van Elleke of Pieter. Laat in de middag is er nog een lichte yoga sessie en 's avonds na het diner is er nog een meditatie. Alle maaltijden vinden in stilte plaats en worden als buffet aangeboden, zodat je de mogelijkheid hebt om in stilte aan de eettafel te zitten en samen te eten, of je maaltijd buiten in de natuur te nuttigen.

Yoga, Meditatie & Coaching met Paarden (12-19 okt)

Deze retraite is bedoeld voor diegenen die van yoga en natuur houden en die zich graag op een dieper niveau met paarden willen verbinden en willen leren van hun kwaliteiten. In deze week gaan we op een subtiel niveau contact maken en communiceren met paarden. Er zijn 2 yoga- en meditatiesessies per dag, waarin de nadruk zal liggen nadruk op lichaamsbewustzijn. Op deze manier bereiden we lichaam en geest voor op de sessie met de paarden. Iedere dag vindt er een groepscoachingsessie plaats met de kudde, waar individuele thema's kunnen worden ingebracht. Op sommige dagen zal de sessie met de paarden worden gecombineerd met andere activiteiten met onze kudde. Tijdens deze week verdelen we de zorg voor de paarden met elkaar. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben, maar als je dat hebt zal je je beleving kunnen verdiepen.

Alle middagen zijn vrij om te ontspannen, wandelen, zwemmen, of een individuele coachingsessie te ontvangen van Equi-coach Nynke Groenenwegen.

New Years Eve Retreat (28 dec - 4 jan)

Deze mooie retraite aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar is open voor iedereen die een week temidden van de natuur wil verstillen en verdiepen met yoga, meditatie en reflectie.

De dagen beginnen in stilte en met een yogasessie, gevolgd door een meditatie, waarvan de inleiding wordt begeleid. Daarna is er ontbijt, gevolgd door twee kortere meditaties in stilte, afgewisseld met kleine pauzes. Hierin is ruimte voor ontspanning. Daarna is er ruimte om na te bespreken en er is aandacht voor een thema en/of meer uitleg en onderricht over meditatie. De middagen zijn vrij om te ontspannen, bij de open haard, of een mooie wandeling of een ander uitstapje te maken.

In de middagen bestaat tevens de mogelijkheid om individuele begeleiding te krijgen. Laat in de middag is er nog een lichte yoga sessie en 's avonds na het diner is er nog een meditatie. Oudejaarsavond zullen we vieren met een 5-gangendiner, een kampvuur (bij nat weer gaat de grote open haard aan), en voor wie wil, muziek en dans. Nieuwjaarsdag vieren we met een mooie wandeling. Alle activiteiten zijn vrijblijvend, deze week is echt bedoeld om te bezinnen en te genieten. Er bestaat daarin alle ruimte om samen, of juist meer op jezelf te zijn!

De Yoga & Meditation Intensive Retreats zijn voor gevorderden in yoga en meditatie, maar ook voor yogadocenten, die zich verder willen verdiepen in meditatie, in een integrale beoefening van yoga en/of in een bepaald thema uit de klassieke filosofie. Deze retraite is opgebouwd uit 18 dagdelen van gemiddeld 3 uur les, afgewisseld met vrije middagen en avonden voor rust, ontspanning en om te genieten van de natuur en de prachtige omgeving.

De 5 modules vormen samen een internationaal erkende Raja Yoga Docenten Opleiding (IYF, EUYA, AFY). Deze opleiding bestaat in totaal uit 400 uur. Deze kan je samen combineren met de Yoga & Meditatie retreats en vormen in totaal een opleiding van 500 uur.

De weken bieden verschillende thema's aan: 

 • 23 maart - 2 april: Introduction to the Yoga Sutras of Patanjali. Module 1 of the International Raja Yoga Teacher Training
 • 29 juni - 9 juli: Continuation of the Bhagavad Gita. Module 4 of the International Raja Yoga Teacher Training
 • 21 september - 1 oktober: Introduction to the Bhagavad Gita. Module 3 of the International Raja Yoga Teacher Trainin

Behoefte aan een ontspannen vakantie met je kids? Het programma voor de volwassenen start en eindigt elke dag met een yogales. Ook voor de kinderen zijn er 1 of 2 yogalessen per dag, afhankelijk van de leeftijd. Ervaring met yoga en/of meditatie is niet nodig, deze week is voor alle niveaus toegankelijk. Ook ervaren yogi's zullen verdieping vinden. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau. Het programma is samengesteld voor ouders en kinderen tussen de 6 en de 12 jaar. Tijdens de yogalessen voor de (groot-)ouders, is er een begeleide activiteit voor de kinderen in en rond het thema natuur.

Het activiteitenprogramma is per dag variabel, afhankelijk van temperatuur en weersomstandigheden. Woensdag is een vrije dag zonder programma. Alle activiteiten en yogasessies zijn optioneel.

Meer informatie over deze familieweek vind je hier.

Prijs en Periode

De bovenstaande prijzen zijn per persoon. Alle kamers hebben een eigen badkamer. 

Van 1 mei tot 1 oktober is het mogelijk om te kamperen op het landgoed. Er zijn 3 kampeerplekken met sanitaire faciliteiten. De korting die je ontvangt is 20% op de eenpersoonskamer prijs die hierboven is beschreven. Je hebt de keuze om eigen spullen mee te nemen of voor €100 kampeerspullen te huren bij de locatie.

Groepsgrootte

De maximale groepsgrootte is 12. Voor de yogaretreats voor families is de maximale groepsgrootte 25.

Inclusief

 • aantal overnachtingen in een 1- of 2-persoonskamer met een badkamer, gedeeld of ensuite
 • 3 heerlijke en goed verzorgde vegetarische maaltijden per dag + thee, koffie en tussendoortjes
 • alle yoga/meditatie/filosofielessen en activiteiten (in het Engels) behorende bij het programma
 • EXTRA voor onze klanten: 2 maanden gratis abonnement op The House of Deeprelax bij thuiskomst

Exclusief

 • reiskosten van en naar Frankrijk
 • reis- en annuleringsverzekering (wel verplicht)
 • €15 boekingskosten
 • transfer
 • extra coachingsessies
 • alcoholische dranken
 • €5 p.p. verplichte bijdrage SGR*

*Dit is een bijdrage die SGR per 1 februari 2021 verplicht heeft ingesteld voor alle reizigers via aangesloten reisorganisaties

Transport

 • Aankomstdag: Vanaf 15:30 uur ben je welkom op het landgoed. Het programma begint op de dag van aankomst om 18:30 uur.
 • Vertrekdag: Na het ontbijt is de check-out. Het programma eindigt op de avond van dag 7

Per vliegtuig: Per vliegtuig is het retreat centrum eenvoudig, betaalbaar en dagelijks te bereiken: Vanaf Amsterdam naar Toulouse (KLM) of vanaf Brussel - BE (Charleroi) naar Carcasonne. Vanaf Toulouse is het ongeveer anderhalf uur rijden en vanaf Carcasonne ongeveer een uur. Ook kun je voor gunstige tarieven met Easy Jet vliegen naar Gerona of Barcelona en daar vandaan een auto huren of per trein verder te reizen. 

Duurzaam reizen!

Wil je liever op een meer duurzamere manier reizen kies dan voor de trein! Je kunt al binnen 9 uur van Amsterdam naar Toulouse reizen en binnen 11 uur naar Carcasonne. Bekijk de mogelijkheden via Happy Trail!

Vanaf Toulouse kun je ook met de trein naar Pamiers en vanaf daar met de taxi naar hier. De taxi kost €70 enkele reis. 

Wil je liever duurzaam vliegen? Boek dan je vluchten via www.flygrn.com. Zij compenseren de Co2 uitstoot van je vlucht direct met hun verschillende duurzame projecten.

In overleg coördineren Elleke en Pieter taxivervoer van en naar hun locatie en ze bemiddelen tussen deelnemers die op het vliegveld een auto willen huren en/of willen meerijden. Neem graag altijd voorafgaand aan het boeken van je vlucht contact met ons op zodat we je kunnen informeren over de mogelijkheden.

Met eigen auto vanaf Nederland is het, beetje afhankelijk waar je vandaan komt, ongeveer 15 uur rijden. Het voordeel van een auto is dat je in de vrije middagen op eigen gelegenheid de schitterende omgeving kunt verkennen.

Klimaat

Gemiddeld genomen is het op het landgoed 5-10 graden warmer dan in Nederland. Daarnaast valt er veel minder regen en zijn er veel meer zonuren, de zon is hier veel krachtiger dan in Nederland. Hierdoor kun je eigenlijk het gehele jaar door 's middags lekker buiten zitten terwijl in het voor- en najaar en natuurlijk in de winter de nachten en ochtenden koud kunnen zijn. Dus: altijd warme kleding mee en veel laagjes die aan en uit kunnen!

Over duurzaamheid

Als Yoga en Meditatie Centrum streven Elleke & Pieter naar een zo holistisch en duurzaam mogelijke leef- en werkwijze. Het landgoed heeft bijvoorbeeld zonne-energie, een natuurlijke waterkringloop en een moestuin en er worden zoveel mogelijk ecologische, biologische en locale producten gebruikt. Alle maaltijden zijn vegetarisch (80% vegan) en er wordt zoveel mogelijk vanuit het principe low-waste geleefd.

Bij deze locatie wordt er veel rekening gehouden met de natuur. Het eten bij deze locatie is voornamelijk lokaal, biologisch en deels uit eigen moestuin. Ook zijn er zonnecollectoren die zorgen voor de elektriciteit en het water komt uit eigen bron. Ze hebben ook een warmtepomp, waardoor het hele verwarmingssysteem & warm water nu op de zonnepanelen loopt. Deze locatie is goed en comfortabel met de trein of auto te bereiken (wel elektrisch of hybride rijden dan ;)).

In deze ontspannende retreat maak je kennis met verschillende vormen van massage en leer je verschillende massagetechnieken. De nadruk in deze week ligt op ontspanning en verstilling.

Je begint de dag om 8:30 uur met yoga en een korte meditatie. Daarna is er ontbijt. Om 10:30 wordt er uitgelegd en voorgedaan waar de massage voor dient en welke technieken die dag gebruikt worden. Hierna ga je deze massagetechnieken met elkaar oefenen. Een persoon oefent de massagetechniek uit op de ander en in de avond wissel je om, dus dan wordt de dezelfde massage teruggegeven. Als je met zijn tweeën komt dan kun je aangeven dat je alleen met elkaar wilt werken. Bij de massage gaat het vooral om de ervaring van het geven en ontvangen en het dienstbaar zijn aan elkaar. Om ongeveer 12:30 uur wordt er een uitgebreide lunch geserveerd.

De middagen zijn vrij om te ontspannen, te zwemmen, te wandelen en van de prachtige omgeving te genieten. Om 18:00 uur is er een lichte maaltijd en om 19:30 uur een korte meditatie voordat we de massagerollen om gaan draaien.  Woensdag is vrij na de yogasessie en het ontbijt. Alle activiteiten zijn uiteraard optioneel.

Rond Midzomer bieden wij deze prachtige en inspirerende retraite aan. Deze week is bedoeld voor iedereen die van yoga & natuur houdt en graag op een dieper niveau met de natuur willen leren verbinden: met de elementen, planten, dieren en met de aarde. In deze retraite willen we verbinding maken en communiceren met de natuur op een subtiel niveau. De yoga- en meditatiesessies worden rond dit thema vorm gegeven.

We beginnen en eindigen de dagen met yoga en meditatie, waarin onze verbinding met de natuur centraal staat. Er is geen ervaring met yoga of meditatie vereist, maar wanneer je ervaren bent in yoga en meditatie, zal er voldoende gelegenheid zijn om je ervaring te verdiepen. Elke ochtend zullen we ook een praktische sessie buiten in de natuur houden, waar we ons met de verschillende natuurrijken zullen verkennen en verbinden. Tijdens deze week zal er een begeleide wandeling plaatsvinden. De middagen zijn vrij om zelf te ontspannen en te genieten. Midzomeravond vieren we rond een kampvuur!

Deze reis:

Prijzen vanaf: €925 p.p.

Periode:

Yoga & Meditatie in Zuid-Frankrijk

Prijzen vanaf: €925 p.p.

Boek deze reis

Ervaringen van anderen:

03 sep. 2023
Het was een bijzonder intense ervaring vol liefde en respect. De lessen van Elleke vond ik ontzettend leerzaam, maar ze …lees meer
Marijke
12 jul. 2023
Ik vond het een hele fijne retreat. De plek zelf is erg mooi en naast yoga zijn er ook voldoende mogelijkheden om te …lees meer
Charonne
19 mei 2023
De basic retreat "een reis door de Yama en de Niyama" heb ik in april gevolgd. Wat een fijne ervaring! Na een periode van …lees meer
Rosa

Deel met je vrienden:

Vergelijkbare reizen