Happy highlight: Deze tijd schreeuwt om Yin!

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Afgelopen weekend startte ik met een nieuwe yogadocenten-opleiding bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Na twee dynamische Vinyasa-opleidingen leek het me wel een keertje tijd voor wat meer Yin-invloeden in mijn practice. Voor iedereen die nu denkt: wát voor invloeden, even een korte uiteenzetting van wat Yin is en wat Yang. Basically komt het hier op neer: alles wat snel is, heftig, vurig, dynamisch, actief, kortom wat “vuur” in zich heeft kun je meer als Yang beschouwen. Yin daarentegen is meer rustig, introvert, verzachtend, verstillend en rustgevend. Voel je het verschil? En het mooie is dat de twee niet zonder elkaar kunnen. Denk aan het Yin Yang teken. Yang kan niet zonder een beetje Yin (het stipje in de komma) en andersom.

In de yoga vertaalt zich dit voor de Yang in actieve vormen zoals Vinyasa Flow Yoga, Bikram of Ashtanga Yoga. De Yin vorm is veel zachter. Hierbij blijf je soms wel 3-5 minuten in een houding zitten. In plaats van je spieren aan te spannen laat je deze juist los waardoor je echt op het niveau van het bindweefsel en het para-sympathische zenuwstelsel gaat werken, wat stress-reducerend werkt (hoera!).

Mijn natuur is totaal Yang: ik ben altijd bezig, in beweging, ben naast mijn reisorganisatie Happy Soul Travel ook nog eens met een heel spannend project bezig (binnenkort meer hierover), heb thuis een gezin met twee jonge kinderen, een man die bijzonder vaak op reis is, ben vrijwilliger bij Make a Wish, geef yogales bij De Nieuwe Yogaschool, schrijf af en toe voor Yoga Magazine, en, en, en…pff word je er ook al moe van als je het leest? Maar dat ben ik dus. Nogal yang….

Mijn vriendinnen verklaarden me (terecht) voor gek dat ik nu ook nog met een yin-opleiding ging beginnen.  En meestal hebben ze het bij het juiste eind. Ik twijfelde, ik wikte en woog en ik ging zelfs in de traditie van opstellingen op twee briefjes staan thuis: “wel mee doen” en “niet meedoen”. Het moest niet gekker worden. Tot ik zonder benzine langs de kant van de weg kwam te staan en ik op een reddend tankje van mijn vriend stond te wachten. Johan Noorloos van De Nieuwe Yogaschool belde precies op het goede moment. Hij liet me weer een hele andere kant zien: “Is dit niet precies wat je nu nodig hebt? Jij bent ook veel met je hoofd bezig, dit kan juist een heel mooi tegenwicht geven aan al jouw drukke bestaan.” En toen wist ik het: ik ga ervoor.

En zo geschiedde: daar zat ik weer, terug als leerling op mijn kussentje dit weekend. En ik wist meteen: ik heb het goede gekozen. Alleen al die eerste avond, praten met anderen over het waarom van yoga in je leven en een paar simpele afsluitende houdingen op mooie muziek. Het deed me zoveel. En ik voelde meteen ook het geluk dat ik dit mag gaan doorgeven aan anderen straks. Want mijn God, wat kan een simpele houding, liggend op je rug, ondersteund door wat kussens, gedimd licht en mooie muziek al een verschil maken. Toen ik terugfietste naar mijn huis, dwars door de stad, over de Dam, de Wallen en uiteindelijk naar Oost ging er maar 1 zin door mijn hoofd: De tijd waarin we nu leven schreeuwt om Yin!

Kijk naar ons: wij zijn als een dolle aan het leven. Een miljoen mensen in Nederland kampen met burn-out verschijnselen. We maken onszelf gek met de drukte van ons eigen leven, maar ook met dat van anderen via social media (het gras dat altijd groener is…). We houden alle ballen in de lucht. Per dag flitsen er zo'n 75.000 gedachten door ons hoofd. Het voelt bijna alsof we een explosie nabij zijn. Wanneer ontdekken we dat de rek eruit is, dat wij als human beings niet meer verder opgerekt kunnen worden in ons human doing?

Mijn Samskara (een soort goed voornemen dat we in ons hoofd moesten nemen bij de opleiding, iets kleins wat je elke dag gaat doen de komende 200 dagen) is elke dag een beetje Yin in mijn leven te gieten. In de vorm van een houding, een inspirerende tekst, een meditatie, mindful een kaars aansteken, cocoonen met een pompoensoep en dikke sokken. Kortom Yin it is! Het kan bijna niet anders dan dat dit de tegenbeweging gaat worden van ons Yang-bestaan…in elk geval van de mijne.

Voel jij ook dat je wel wat meer Yin in je leven kunt gebruiken? Bel ons team van experts, wij weten precies bij welke yogareizen je een extra dosis rust kunt vinden, bijvoorbeeld bij een yogaweekend met Rolandjan Mulligen of een stilteweek van Tijn Touber in Italië. Of een echte helende Yin Yoga retreat in Portugal? Breathe in, breathe out….

Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: