Happy highlight: Hier vond ik ayurveda dichtbij huis!

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

De meeuwen krijsen vrolijk om de boot als we Texel naderen. Wat is dat toch maf, een klein boottochtje en onmiddellijk voel je de spanning wegglijden. Alsof je letterlijk even de dagelijkse sores achterlaat op het vaste land. Ik ben op weg naar Mariëlle, die kleinschalige ayurveda & yoga-retreats aanbiedt op Texel. Daar gaat mijn “happy soul” hart natuurlijk harder van kloppen. Kijk, een ayurvedakuur op Bali of in Sri Lanka is natuurlijk ultiem genieten, maar je moet maar net de tijd en de middelen hebben, en bovendien is dit ook nog eens stukken milieuvriendelijker ;).

Ik kom aan op een klein erf waar een modern houten huis staat. Hier ontvangt ze haar gasten in een kleine homestay, modern ingericht met veel natuurlijke materialen, twee fijne hangstoelen met schapenvachtjes en zachte beige en groene tinten. Haar passie voor ayurveda is ontstaan tijdens haar yogadocenten opleiding. Nu is ze een soort all-in-one geworden: yogadocente, ayurvedisch therapeute en ook nog eens health chef. Ik ben in goede handen, dat voel ik.

Ook al ben ik al best bekend met ayurveda, de eeuwenoude wetenschap van het leven, afkomstig uit India, ik leer altijd weer wat nieuws. Tijdens mijn consult vertelt Mariëlle dat ze aan de hand van mijn intake formulier en de zogeheten polsdiagnose kan zien dat ik een ietwat verhoogde pita en vata heb. Dat komt er op neer dat de elementen vuur en lucht iets teveel oververtegenwoordigd zijn in mijn systeem. Het doel van ayurveda is om dat weer terug in balans te krijgen. Niet alleen door voeding, maar door allerlei technieken zoals massages, yoga, aanpassen van je levensstijl, etc. De toolbox van ayurveda is oneindig groot. 

“Je kunt nog zo gezond eten, maar zolang je een overvolle agenda hebt, zullen je dosha’s niet in balans komen”, zegt ze vriendelijk en direct. “Touché”, denk ik. Zit ik daar thuis lekker mijn best te doen op groene smoothies, zelfgemaakte kombucha, en een dagelijkse portie ochtendyoga. Maar als ik vervolgens weer door mijn hele dag heen ren en vlieg, dan zet dat weinig zoden aan de dijk. En als we dieper op de voeding ingaan dan blijken die groene smoothies en kombucha niet eens goed voor mij te zijn. Beter start ik de dag met havermout met (koek)kruiden en gedroogd fruit. Daarnaast krijg ik nog tig andere tips waardoor mijn vata meer in balans kan komen. Heerlijke weetjes ook zoals een vleugje kardemom in je koffie, die de klap op je bijnieren van koffie verzacht.

Ik eet samen met een jonge vrouw die even heel nodig afstand moest nemen van haar Zuidas baan en hier even op adem aan het komen is. Doordeweeks kun je hier individueel terecht maar in het weekend zijn het altijd groepsretreats. Let wel: ‘groep’ is een groot woord want er kunnen hier maximaal 6 mensen slapen. Des te meer persoonlijke aandacht van deze kundige gastvrouw.

Na een ontbijt met geweldige mungboon-pannenkoeken pak ik even de auto naar zee. De lucht is dreigend maar de zeelucht lonkt. Ik ben de enige wandelaar en geniet van het eindeloze gevoel van ruimte op de Texelse stranden. Om half 10 kom ik met een fris hoofd voor de yogales. Ook tijdens de yogalessen integreert Mariëlle haar ayurvedische kennis. Als ik er ben steekt net de eerste herfstwind de kop op na een warme zomer en ze legt uit dat het vata-element (het lucht-element) in deze fase van seizoenswisseling uit balans dreigt te raken bij veel mensen waardoor je je gestrest kunt voelen en weinig gegrond. Diep ademhalen in het bekken is daarbij heel heilzaam en ik voel me na de les ook echt extreem ontspannen en gegrond.

Als ik de massagekamer van Mariëlle binnenstap waan ik me weer even in Sri Lanka. Die typische geur van die ayurvedische oliën doen me vergeten dat ik zo dichtbij huis ben. De massage volgt de energiebanen van het lichaam en werkt diep in op de marmapunten (drukpunten). Mariëlle raadt mij deze massage aan omdat het mijn (te hoge) vata/luchtelement in evenwicht brengt. Met mijn ogen dicht reis ik de wereld over, naar de bakermat van Ayurveda, naar India en Sri Lanka. Alleen straks hoef ik geen lange vlucht terug naar huis te nemen, maar stap ik op de veerpont en anderhalf uur later ben ik in Amsterdam. Ik voel mijn vata acuut dalen...

Mariëlle biedt zowel weekenden aan in groepsverband of individuele retreats doordeweeks op zelf gekozen data. Kijk hier voor meer informatie>

 

Ook benieuwd naar wat Ayurveda voor jou kan doen?

Boek dan nu je Ayurveda retreat in Nederland.

naar deze retreat
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: