Happy highlight: Ayurveda bij kanker & preventie

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Ayurveda is het traditionele geneeskundige systeem dat al duizenden jaren in India wordt beoefend. Het is de wetenschap (ayur) van het leven (veda). Steeds vaker hoor ik ayurveda in een adem genoemd met kankerpreventie of als kuur na een chemotherapie om de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. 

Hoewel het niet is bewezen dat Ayurveda kanker kan voorkomen, promoot het een holistische benadering van gezondheid en welzijn die kan helpen het risico op kanker te verminderen door te focussen op algeheel welzijn en factoren aan te pakken die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. 
 
Als ik in ayurvedacentra kom dan hoor ik mensen vaak zeggen dat dit hun jaarlijkse ‘APK’ is om ziektes te voorkomen en daar geloof ik zelf ook heilig in. Ook sprak ik regelmatig mensen die een chemotherapie achter de rug hadden en ayurveda gebruikten om hun lichaam te ontgiften na de ze therapie.

En misschien is het mooiste verhaal nog wel mijn stiefvader die eigenlijk op moest voor chemotherapie, maar daarvoor nog naar onze Ayurvedische kliniek in Sri Lanka ging en daar een speciale thee ontdekte die hem kon helpen. Zijn waardes werden zoveel beter dat hij nooit meer aan de chemo hoefde te beginnen. Met deze thee helpt hij nu ook anderen.

Ayurveda belooft geen wonderen, maar ik heb wel veel bijzondere verhalen gezien en van dichtbij meegemaakt. 
 
Hier zijn enkele manieren waarop Ayurveda kan worden ingezet bij kankerpreventie:
 
·      Gebalanceerd Dieet: Ayurveda benadrukt het belang van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet dat is afgestemd op het individuele dosha (lichaamstype). Een dieet rijk aan verse groenten, fruit, volle granen en specerijen kan essentiële voedingsstoffen en antioxidanten leveren die kunnen helpen beschermen tegen kanker.
 
·      Kruidensupplementen: Ayurvedische kruiden zoals kurkuma, ashwagandha en neem zijn bestudeerd vanwege hun potentiële antikanker eigenschappen. Deze kruiden kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en hebben antioxidante en ontstekingsremmende effecten.
 
·      Ontgifting: Ayurveda suggereert periodieke ontgiftingspraktijken om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Panchakarma, een reeks ontgiftingsbehandelingen, wordt vaak aanbevolen. Dit wordt vaak gezien als een jaarlijkse APK voor het lichaam zoals ik hierboven al schreef.
 
·      Aanpassingen in levensstijl: Ayurveda legt een sterke nadruk op levensstijlpraktijken zoals yoga en meditatie om stress te verminderen en mentaal welzijn te bevorderen. Chronische stress wordt beschouwd als een risicofactor voor kanker, dus stressvermindering kan bijdragen aan kankerpreventie.
 
·      Het vermijden van gifstoffen: Ayurveda adviseert het vermijden van blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen en chemicaliën, die kankerverwekkend kunnen zijn. Dit omvat het kiezen van natuurlijke en biologische producten wanneer dat mogelijk is.
 
·      Dieet- en seizoensroutines: Ayurvedische dieet- en seizoensroutines kunnen helpen het lichaam in balans te brengen en de spijsvertering te verbeteren. Een goede spijsvertering is essentieel voor de algehele gezondheid en kan indirect bijdragen aan kankerpreventie. Volgens de ayurveda ligt een goede spijsvertering aan de basis van ieders gezondheid.
 
Het is belangrijk op te merken dat Ayurveda niet als enige of als primaire behandeling voor kanker mag worden gebruikt. Kankerpreventie wordt het beste benaderd door een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, regelmatige medische controles en het volgen van op bewijs gebaseerde richtlijnen voor kankerpreventie die worden verstrekt door zorgverleners. 
 
Als je meer wilt weten over kankerpreventie, raadpleeg dan een zorgverlener die begeleiding en aanbevelingen kan geven op basis van het laatste medische onderzoek. Bovendien moeten eventuele Ayurvedische behandelingen of supplementen worden gebruikt onder begeleiding van een gekwalificeerde Ayurvedische beoefenaar om veiligheid en effectiviteit te waarborgen.
 
Dr. Ninnu, een van de artsen van de centra waar wij mee samenwerken op Bali legt uit: ‘In Ayurveda, when considering the causes of cancer we will look at Dosha imbalances—as a growth can correlate to a Kapha imbalance and inflammation to Pitta imbalance. We will also consider other causes, such as infection, trauma, genetics, health history, hormonal state, and the age of the patient’.
 
De beroemde panchakarma kuur die hier gegeven wordt is een alomvattende healing methode gebaseerd op de wetenschap van Ayurveda, die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt erkend als een van de oudste holistische gezondheidszorgsystemen. 

Nieuwsgierig? Je kunt altijd een gesprek met een arts inplannen van te voren. Bekijk alvast wat van onze mogelijkheden via de volgende links:

Ayurvedakuur op Bali

Boutique Ayurveda, Detox & Spa in Sri Lanka

Ayurvedakuur in Sri Lanka


 

 

Nieuwsgierig?

Kom erachter wat Ayurveda voor jouw gezondheid kan betekenen

Klik hier voor Ayurveda Retreats
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: