Inspiratie ten tijden van Corona

In tijden van Corona leek het ons interessant hoe de teachers van onze retreats omgaan met deze crisis. Hieronder vind je een interview met Juno Burger, die samen met Tijn en Daphne stilteretreats geeft in Italië. Hij is energiewerker en 'cleart' huizen en ruimtes. Lees hier zijn kijk op deze tijd.

juno

Hoe is de situatie nu bij jou?

Het overgrote deel van het energiewerk dat ik doe was al op afstand, ik clear mensen, huizen en bedrijven over de hele wereld. Dat is het mooie van energiewerk, het is niet door tijd en ruimte begrensd. Mijn praktijk waar ik mensen normaal zie is tijdelijk gesloten en workshop en retraites zijn allemaal verplaatst. Verder ben ik mijn boek aan het afschrijven en mijn nieuwe website gaat deze week live dus ik heb genoeg te doen.

Hoe beleef jij deze periode?

Wisselend. Over het algemeen rustig, ik merk dat mijn leven al lange tijd ingericht is rondom bewustzijn en compassie. Daar pluk ik nu de vruchten van. Wat dat betreft ervaar ik nu niet perse dingen die ik nog nooit heb waargenomen en omarmd. Het is wel zo omdat het op wereldniveau gebeurt ik duidelijk ook de angst en onzekerheid in het collectief voel en dat maakt het intenser.

Heb je bepaalde yogahoudingen of meditatietechnieken waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Ik doe mijn eigen Ashtanga yoga practice thuis, dat deed ik al. Ik mediteer nooit omdat mijn hele levenshouding al 24/7 meditatief is. Mijn levenswijze is om ieder moment met mijzelf, iedere persoon die ontmoet en elke plek die ik bezoek te zien als een uitnodiging om bewust te ervaren en wat ik daarin aantref volledig te laten zijn zonder het te veranderen. Dat is voor mij de essentie van meditatie. Ik trek mij niet terug uit het normale leven om te mediteren, dit is mijn normale leven.

Heb je bepaalde films, websites of andere inspiratiebronnen waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Gaia is een absolute aanrader met heel veel  goede content. Ik volg Charles Eisenstein, Jeff Brown, Yuval Noah Harari, Emery Smith,  David Icke en David Wilcock, allemaal oorspronkelijke denkers die een groot perspectief bieden.

Wat doe jij om je immuunsysteem op peil te houden?

De basics; goed eten, slapen, yoga, open hart en heldere geest.

Heb je nog bepaalde voedingstips?

Mijn lijf wordt het meest blij van raw food maar ik ben geen fundamentalist met eten. Ik luister vooral heel goed naar wat mijn lichaam aangeeft, daar handel ik naar, dat werkt voor mij het beste. In elke geval altijd zo vers mogelijk en biologisch.

Heb jij het idee dat er lessen zijn die we kunnen leren van deze periode, wat zijn deze en wat is voor jou zelf de grootste les tot nu toe?

Wat mij opvalt is dat de lessen die we onderweg al leren niet van tevoren bedacht hadden kunnen worden. Tegelijkertijd laat het ons zien dat onze basiswaarden als mens nog steeds grotendeels in tact zijn, we zorgen voor elkaar en ervaren nu ook werkelijk dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Zon’n mondiale gebeurtenis laat onvermijdelijk zien dat alles met elkaar samenhangt en we allemaal van elkaar afhankelijk zijn. Ik denk dat we pas over een tijd echt kunnen zien hoe dit allemaal uitpakt. Wat voor mij essentieel is is dat we nu als mensheid een kans hebben om echt volwassen te worden. Daarin kunnen we niet wegrennen voor wat niet meer werkt en de boel de boel laten. We moeten de schaduwkanten als individu en als mensheid bewustmaken, aankijken en integreren door die te omarmen. Door ons te realiseren en in eigenschap te nemen dat we hiertoe als mensheid in staat zijn. Alleen deze keer niet langer vanuit schuld maar vanuit bewustzijn. Mijn gevoel is dat die integratie ervoor zorgt dat dingen hun natuurlijke plek krijgen en we ze niet over een paar jaar met nog meer kracht opnieuw tegen gaan komen. Wake up, clean up, grow...