Inspiratie ten tijde van Corona

Jasmijn Koelink is yogadocent en begeleidt regelmatig onze yogaweekenden op De Hoorneboeg. Zij is ook gespecialiseerd in ademhaling en dus ook de longen en legt ons uit hoe zij deze periode beleeft en hoe belangrijk ademhaling juist nu ook is. 

Jasmijn Koelink

Hoe is de situatie nu bij jou?

Sinds de “intelligente lockdown” is er eigenlijk niet super veel veranderd. Ik werkte de laatste maanden meer vanuit huis, vanwege mijn online platform. Samen met mijn vriendin Geertje en hond Eddie maken we het goed. We genieten van de lente in onze tuin, en in de natuur op de Utrechtse Heuvelrug waar we wonen. Ik voel me gezegend. En ontzettend dankbaar voor alle mensen in de vitale beroepen, en voor Nederland. Ook kijk ik uit naar weer live (in het echt!) yogalessen, workshops, retraites en training te geven. Ook al zie ik mijn studenten veelal online, echt is anders.

Hoe beleef jij deze periode?

Ik focus me op wat ik nu wèl kan doen, dat is een manier voor mij om vrede in mezelf te vinden, en daarmee in de wereld. Ik realiseer dat het belang van de wereld immers ook mijn belang is. Ik blijf dus ‘braaf’ thuis. En daarmee ontken ik mijn onrust en angst voor het onbekende niet – en of hoe lang gaat dit nog aanhouden?

Ik maak me bijvoorbeeld ook zorgen over wat als het virus (verder) uitbreekt bij vluchtelingenkampen, in oorlogsgebieden, of ontwikkelingslanden?

Heb je bepaalde yogahoudingen of meditatietechnieken waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Stap op je mat (dat is je structuur) en laat je lichaam vervolgens vrij bewegen. Dat is wat mij nu helpt. En wil je liever begeleiding? Kies daarvoor.

Door de yogabeoefening herken ik stress in mijn lichaam, en door de methode van Byron Katie, The Work (is meditatie), weet ik dat er telkens een specifieke gedachte is die daarvoor zorgt. Ik bevraag nu mijn stressvolle gedachten vrij, en mijn lichaam volgt. Voor mij dé manier waarop ik yoga van de mat in mijn dagelijks leven breng – die ik steeds meer als vriendelijker, levendiger en vrijer ervaar – ook tijdens deze coronacrisis.

Ik zie The Work als een yogabeoefening voor mijn geest, welke ik dagelijks twintig tot dertig minuten per dag doe. Telkens is dat anders, net als yoga.

Meer informatie: https://www.jasmijnyoga.com/thework/

Heb je bepaalde films, websites of andere inspiratiebronnen waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

De volgende uitzendingen hebben mij meer inzicht gegeven dat het belang van de wereld ook in mijn belang is. En het heeft mij laten inzien dat er iets is dat voorbij mijn (gezonde) verstand gaat waar ik op vertrouw. Het heeft me ook uit mijn eigen navelstaren gehaald.

-       Wat mij meer inzicht gaf in de corona situatie wereldwijd is een interview met Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (https://www.bbc.co.uk/programmes/n3ct2klc)

-       VPRO Tegenlicht: virus vergezichten. Tegenlicht gaat in gesprek met internationaal vermaard trendforecaster Lidewij Edelkoort en welke vergezichten ziet zij na deze gedwongen stilstand?

Wat doe jij om je immuunsysteem op peil te houden?

Ik besef me wel degelijk dat ik kan zorgen voor mijn eigen gezondheid in deze quarantaine. Van groot belang daarbij is om in deze virustijd mijn longfunctie in optimale conditie te houden. En daarmee geef je je imuumsysteem ook een boost. Wat ik doe deel ik bij deze graag met jou: https://store.jasmijnyoga.com/behoud-een-optimale-long-conditie

Het zijn drie ademtechnieken:

  1. met zuchten houdt je longblaasjes in conditie
  2. door je adem vast te houden zorg je voor het reinigen van je longen
  3. met de flankademhaling versterk en versoepel je de middenrifspier, je longen en je overige ademhalingsspieren – en train je je longcapaciteit

De oefeningen zijn ook ideaal als je wil ontspannen, juist meer energie wil ervaren of als ondersteuning voor het slapen gaan. Waar jij behoefte aan hebt!

Heb je nog bepaalde voedingstips?

Ik eet vegan, waar ik mij erg goed bij voel (vanuit lichamelijke en mentale/ ethische overwegingen).

Heb jij het idee dat er lessen zijn die we kunnen leren van deze periode, wat zijn deze en wat is voor jou zelf de grootste les tot nu toe?

Ik ben aan het consuminderen. Ik vlieg nu niet. Ik koop lokaal. Ik woon in de natuur. Ik vind het prachtig dat de natuur nu haar gang kan gaan. Ik ervaar dankbaarheid voor kleine dagelijkse dingen. Ik vind de eenvoud prettig. Ik gedij er goed op. Dus om heel eerlijk te zijn bevalt mij deze tijd wel, de rust buiten en binnen. Alsof ik in een lange meditatie retraite ben gestapt.

En ik besef me heel goed dat dat niet voor iedereen het geval is. Dat het voor anderen als overleven voelt, of ze het lichamelijke contact met anderen vreselijk missen. Of geen dak boven hun hoofd hebben, een tuin of een relatie.

Ik focus me op wat ik wél kan doen, en dat is zorgen voor mijn gezondheid (zowel lichamelijk of geestelijk).

 

Interesse in een retreat met Jasmijn? Bekijk hier haar retreats op De Hoorneboeg.