Happy highlight: 10 tips uit de yogafilosofie voor het dagelijks leven

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Het is heerlijk om ieder jaar jezelf een yoga retreat cadeau te geven, maar hoe houd je deze kennis, rust en balans vast in het dagelijkse leven? De Yama's en Niyama's zijn ethische en spirituele richtlijnen die worden gepresenteerd in de Yogasoetra's van Patanjali, een oude tekst die de basis vormt van het yogasysteem. Ze dienen als leidraad voor een moreel en spiritueel leven. En ookal zijn ze eeuwenoud, ze zijn nog steeds toepasbaar op ons dagelijks bestaan. Ik merk dat ik zelf regelmatig in mijn dagelijkse dingen intern refereer aan de sutra’s omdat ze zo’n tijdloze wijsheid bevatten. Dit zijn de Yama's en Niyama’s voor je op een rijtje.

Yama's:

1.    Ahimsa (geweldloosheid): Het vermijden van schade aan anderen, zowel fysiek als mentaal.

2.    Satya (waarachtigheid): Het spreken van de waarheid en het vermijden van leugens.

3.    Asteya (niet-stelen): Het niet stelen of begeren wat anderen toebehoort.

4.    Brahmacharya (beheersing van energie): Het handhaven van zelfbeheersing en het gebruik van energie op een positieve manier, vaak geassocieerd met onthouding.

5.    Aparigraha (niet-hebzuchtigheid): Het vermijden van hebzucht en het vastklampen aan materiële bezittingen.

Niyama's:

1.    Saucha (zuiverheid): Zowel fysieke als mentale zuiverheid nastreven.

2.    Santosha (tevredenheid): Tevredenheid met wat er is, zonder onnodige verlangens.

3.    Tapas (zelfdiscipline): Het ontwikkelen van discipline en toewijding in spirituele praktijken.

4.    Svadhyaya (zelfstudie): Het bestuderen van spirituele teksten en zelfreflectie om zelfkennis te vergroten.

5.    Ishvara Pranidhana (overgave aan het goddelijke): Overgave aan het hogere zelf, goddelijke krachten, of het universum.

10 tips voor toepassing in het dagelijks leven:

1.    Ahimsa in de praktijk: Oefen vriendelijkheid en compassie in al je interacties. Vermijd niet alleen fysiek geweld, maar ook verbaal en mentaal geweld. Dit geldt ook naar jezelf toe: wees lief voor jezelf.

2.    Satya in communicatie: Spreek altijd de waarheid, maar doe dit met vriendelijkheid. Vermijd roddelen en laster.

3.    Asteya in relaties: Respecteer het eigendom en de privacy van anderen. Wees tevreden met wat je hebt en vermijd jaloezie.

4.    Brahmacharya in levensstijl: Beheers je energie door gezonde keuzes te maken in voeding, slaap en sociale interacties. Praktiseer zelfbeheersing.

5.    Aparigraha in materiële zaken: Minimaliseer hebzucht en overmatig materieel verlangen. Deel wat je kunt en wees tevreden met eenvoudige genoegens.

6.    Saucha in dagelijkse routines: Houd je omgeving schoon en ordelijk. Besteed ook aandacht aan mentale zuiverheid door meditatie en positieve gedachten.

7.    Santosha in tevredenheid: Geniet van het huidige moment en wees dankbaar voor wat je hebt. Vermijd onnodige verlangens.

8.    Tapas in zelfdiscipline: Creëer een regelmatige yogapraktijk of meditatieroutine. Ontwikkel positieve gewoonten en vermijd verslavingen.

9.    Svadhyaya in zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd voor zelfreflectie. Bestudeer spirituele teksten en leer constant van je ervaringen.

10.    Ishvara Pranidhana in overgave: Erken het goddelijke in alles. Laat los wat buiten je controle ligt en vertrouw op het universum.

Het integreren van deze principes in je dagelijks leven vereist bewustzijn, toewijding en praktijk. Het doel is om een gebalanceerd, ethisch, en spiritueel vervuld leven te leiden. Misschien een idee een printje te maken en ze naast je bed te leggen of ergens op te hangen waar je ze vaak ziet.

Oefening baart (levens)kunst! Als je overigens dieper wilt duiken in de yogafilosofie vind je misschien ook onze 10-daagse Yoga & Meditatieretreats in Frankrijk interessant!

Yoga en Meditatie Retreats in Frankrijk

De perfecte plek voor een yoga retreat...

Meer informatie
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: