Happy highlight: Hoe Cindy zichzelf genas van lyme en nu retreats geeft

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Sinds 3 jaar woon ik met mijn gezin in Portugal. We merken dat dit land steeds meer aantrekking heeft op Nederlanders en ik begrijp wel waarom. Niet alleen het fantastische klimaat, de slow way of living, maar ook de ruigheid van de natuur, het pure, het ongerepte wat nog in grote getalen aanwezig is wanneer je van de gebaande paden afgaat. Iemand die mijn liefde voor dit land deelt is de Vlaamse Cindy. Ook zij volgde haar hart naar Portugal. Iedereen komt hier met een verhaal. Het hare raakte mij meteen.

In België had zij jarenlang een bedrijf met haar man opgebouwd in motoren, totdat deze op een dag letterlijk in vlammen opging, inclusief haar huis. Zij moest volledig opnieuw beginnen. Ze had al een grote liefde voor yoga en deze bracht haar naar het geven van retreats. Langzaam aan begon ze te dromen over een eigen plek onder de zon. Toen ze dit paradijsje in Zuid Portugal vond, wist ze meteen: dit is het. Maar het noodlot sloeg weer toe: ze kreeg een tekenbeet en was letterlijk verlamd door de ziekte van lyme. Met yoga, meditatie, zelfheling en ademwerk in haar toolbox verbleef ze maanden alleen op haar retreatplek om zichzelf te genezen en tegen alle verwachtingen uit de medische wereld in, krabbelde ze weer volledig op. Sterker dan ooit om het leven ten volste te leven!

Wij waren bij haar te gast op mee te doen aan een van haar boutique yoga retreats met kleine groepen in de Algarve. Nadat het prachtige blauwe hek opende voelde het alsof we een Balinese tuin inliepen met overal zitjes, parasols, de mooiste tuinmeubels, een loungeruimte, boeddhabeelden, hangmatten, tropische planten en bloemen en zelfs een überschattige sauna in een soort houten cilinder. Ze heeft maar 6 kamers, waardoor het helemaal voelt alsof je de plek voor jezelf hebt. We hadden een superleuk groepje met een Waalse, 2 Schotse vrouwen, een Vlaamse en de Nederlandse chef, die echt heerlijk kookt (tijdens de groepsretreats, bij de vrije data retreats eet je zelf bij restaurantjes in de buurt). 

Ik vond Cindy’s yoga heerlijk. Het dek achterin de tuin met alle oleanders om ons heen, de vogelgeluiden, de prachtige yogamaterialen en bovenal de yoga zelf: een mooie mix van yin, yang, maar ook kundalini en met heel veel aandacht voor muziek. Maar…een van de dingen die op mij het meeste indruk heeft gemaakt zijn haar breathwork-sessies in een aparte ruimte in de tuin. Ze heeft prachtige speakers en de muziek vervoert je in combinatie met de holotropic breathing, oftwel de verbonden ademhalingstechniek, naar andere sferen. Ik blijf het ongelofelijk vinden hoe je met je adem in een soort natural high terecht kunt komen waarin je zoveel mooie inzichten krijgt en je echt alle spanning uit je lijf weg voelt stromen. Na de sessies voelde ik me echt een ander mens met zoveel helderheid en inzichten.

En dat maakt deze retraite in Portugal misschien wel zo mooi en volledig. De combinatie van yoga, meditatie, ademwerk maakt dat je heel snel de diepte ingaat en het gevoel krijgt hier al dagen te zijn (en nooit meer weg te willen). En wacht even -sorry nog niet genoemd- het beláchelijke lekkere ontbijt (Laura en ik hebben heel wat retreats meegemaakt, maar we kwamen tot de conclusie dat dit een van de beste (en mooiste) ontbijtjes ooit was. ’s Middags stapten we zo op een van de fijne e-bikes en reden we in 20 minuutjes naar Olhão, een heel mooi Portugees stadje aan zee waar je weer even dat pure Portugese leven kan proeven en de gegrilde visjes kunt ruiken. Na een ijsje en een koffie (even smokkelen mag wel) gingen we weer hup terug naar ons fijne paradijsje achter het blauwe hek. Een plek voor heling, bezinning en nieuwe inspiratie. Geen wonder dat Cindy zichzelf hier heeft kunnen genezen, wij voelen ‘m wel… 

Ben jij ook toe aan een break?

Dan is deze vondst in de Algarve perfect voor jou. Een kleinschalige boutique yoga retreat waar je onmiddellijk kunt relaxen en alle drukte van je af kunt schudden. Smaakvol, kleinschalig en kwalitatief. Precies waar wij van houden.

Ja, ik wil meer weten over deze plek!
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: