Happy highlight: Waarom journaliste Dominique maar terug blijft gaan naar dit retreat.

  • Door Dominique Haijtema
Terug naar overzicht

Soms hebben we klanten die zweren bij één bepaald retreat. Dominique Haijtema, -psycholoog, journalist en schrijver van diverse boeken- is zo iemand. Zij gaat elk jaar naar de yogaretreats van Jenny en Igor in Portugal. Wij weten dat dit twee hele bijzondere teachers zijn, maar we vonden het leuk haar ook eens te vragen wat haar zo blijft trekken naar deze retreats. Lees hieronder een kort interview met haar.

Waarom ga je elk jaar juist naar deze yoga retreats?

‘Ik zeg het maar meteen: ik ben behoorlijk bevooroordeeld. Jenny en Igor zijn de beste yogadocenten die ik ken. En ik heb er behoorlijk veel ontmoet in mijn leven. In 2011 hielpen zij mij met de revalidatie na een hersenbloeding tijdens het golfsurfen in Portugal en sindsdien ben ik fan. Sinds 2012 probeer ik elk jaar een week met hen door te brengen. En elke keer wil ik dat het langer duurt of wil ik meteen weer terug. Zij hebben me zo ongelooflijk goed geholpen, onder andere door me vertrouwen te geven om weer het water op te gaan. In mijn laatste boek heb ik zelfs een heel hoofdstuk aan ze gewijd.’

Wat maakt hun zo bijzonder?

‘Dat ze je een hand geven, maar nooit een bepaalde kant opduwen. Ze geven les zonder les te geven en bieden een open veilige ruimte om het avontuur dat yoga is te ervaren. Er zijn geen regels, geen richtlijnen. Ze moedigen je aan om zelf op reis te gaan in je lichaam en geest. Het klinkt misschien zacht, maar het is hard werken. Je zult toch altijd zelf aan de bak moeten, dat kan niemand anders voor je doen.

De aandacht die ze hebben voor de deelnemers, het geduld en simpelweg de liefde voor hun ambacht. Dat zijn magische ingrediënten. Ze zijn zelf wat ze prediken, ze doen zich niet anders of beter voor dan ze zijn. Het is rauw, het is echt. Geen Instagram yoga in strakke pakjes en ingewikkelde houdingen. Dat is allemaal buitenkant. Een open hart bewaren in tijden van tegenslag en zachter in plaats van harder worden, dat is waar yoga volgens hen over gaat. Ze weigeren ook om op een voetstuk geplaatst te worden. Dat zie je niet vaak. Ze gaan echt met hun studenten op expeditie en als je onderweg vastloopt, staan ze naast je. Daarnaast zijn de retreats in het eco-resort Vale de Lama, waar je heerlijk gezond en vegetarisch kunt eten. Ook niet onbelangrijk.

Ook dit jaar was ik weer in een van hun retreats. Deze keer voor het meer actieve surf & yoga programma. Het was weer een week waarin alles zat wat voor mij een vakantie waardevol maakt: veel natuur, buiten spelen, mooie mensen ontmoeten en ontspannen.’

Hoe zien de lessen er uit?

‘Igor en Jenny geven verschillende soorten yogales. Van Yin naar Yang en alles ertussen. Meestal is er geen vast lesprogramma. Ze houden van kleinschaligheid waardoor iedereen de aandacht krijgt die hij of zij verdient. Verschillende mensen, verschillende wensen tenslotte. Zij vertellen eerlijk over wat ze zelf meemaken en tegenkomen en moedigen een onderzoekende, open houding aan. Het lijkt alsof Igor en Jenny alle worstelingen zien, maar ze geven geen oplossingen of adviezen. Ze laten het er gewoon zijn waardoor er fysiek en emotioneel meer ruimte ontstaat. Het is mededogen in zijn puurste vorm.

Elke keer als ik terugga naar Nederland ben ik bang zonder hun lessen snel terug te vallen in mijn oude patronen. Ik ben altijd in tranen als ik afscheid neem. Ik wil uitleggen hoe dankbaar ik ben en welke lessen ze mij hebben geleerd, maar ze schudden hun hoofd van nee. ‘Vergeet niet: It takes one to know one. We kunnen je niets leren wat niet al in je zit en wat je ergens herkent. Je hebt ons niet nodig.’ Dat mag dan wel zo zijn, maar ik weet zeker dat ik er volgend jaar weer ben.

Yin en Yang in Portugal

Jenny en Igor bieden op verschillende momenten in het jaar speciale yogaweken aan in het eco-resort Vale de Lama in de buurt van Lagos aan de Algarve in Portugal. Zo is Surf en Yoga een meer actieve week. In de Healing retreats is meer aandacht is voor rust en herstel.

Prijs: vanaf € 950,- inclusief 6 nachten, 3 vegetarische maaltijden en 2 yogalessen per dag.

Data: februari, juni, juli, augustus, oktober en november

Kijk hier voor meer informatie over deze reis. Alvast een indruk krijgen waar Jenny en Igor voor staan? Kijk dan naar deze video.

Jenny en Igor geven ook een keer per jaar een weekend in Amsterdam.

Interesse in deze retreats van Jenny en Igor?

Bekijk dan hier het aanbod van hun retreats

Yin & Yang Retreats in Portugal
Dominique Haijtema

Dominique Haijtema

Dominique Haijtema is psycholoog, journalist en schrijver van diverse boeken. Naast fervent "fan" van ayurveda is zij ook groot fan van Jenny en Igor in Portugal en combineert zij het liefst haar passie voor surfen en yoga.

Deel met je vrienden: