Happy highlight: Ik voelde me als een god in Griekenland

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Het was op een bijeenkomst in de retreat-branche dat ik de mensen achter deze plek leerde kennen. Ze stonden erop dat ik echt eens kwam kijken want ze zeiden iets heel bijzonders neergezet te hebben. Geen lux spa hotel, maar een holistisch retreat van zeer hoge kwaliteit waar mensen diverse programma’s kunnen volgen het hele jaar door. Met als hart van het centrum een schitterende design spa. Ik was nieuwsgierig, want ik had al eens een klant gesproken die hier lyrisch over was en zei dat ik daar echt eens moest gaan kijken.

Eind deze zomer was het zover en vloog ik van Amsterdam naar Kalamata, jawel, dé Kalamata van de lekkere olijven. Onmiddellijk werd ik tijdens de taxirit van een klein uur gegrepen door de schoonheid van het landschap. Uitgestrekte velden met olijfbomen tegen een decor van een enorm bergmassief. We zijn op weg naar het historische Mystras, dat in zijn hoogtijdagen een belangrijk stadje was op de zijderoute. De archeologische vondsten hier zijn oogverblindend en eenmaal aangekomen in het gezellige dorp voel je de sfeer van kleinschalig toerisme van natuur- en cultuurliefhebbers.

Ik was extra blij toen ik zag dat het retreat echt grensde aan dit dorp. Binnen 2 minuten buiten de poort van het hotel sta je op een schattig pleintje vol taverna’s met locals die hier een koffie drinken of hun Griekse salade verorberen. En bovendien bleek dit echt een hikers walhallah en vind je overal schitterende wandelroutes. De poorten openden zich en het retreatcentrum bleek echt oogverblindend mooi. De voordeur naar de receptie is al een eyecatcher op zich. Een gigantische glazen deur die precies om zijn as draait en in een grote stenen poort valt. Alles is even mooi en stijlvol. Het doet bijna Aziatisch aan met het personeel in mooie lange jurken, de geur van jasmijn, een koud welkomsdrankje en een grote glimlach.

Vanaf dit moment en de rest van de dagen voelde ik me gedragen. Ik volg zelf een 3-daags kennismakingsprogramma met op mijn persoonlijke programma een light versie van hun 3GL gezondheidscheck*, een bezoek aan de zoutkamer, een hamam-behandeling en de signature 5 elementen massage. Maar voordat je nu denkt dat dit alleen een spa is, dat is het niet. Want naast je eigen behandelingen is er de hele week een enorm aanbod waar iedereen aan mee mag doen (dit zit in de prijs) van yoga, qi chong, sound healing, lezingen, wandelingen, allerlei soorten workouts. Echt voor elk wat wils. Daarom ook heel leuk om dit met iemand te doen die net een andere smaak heeft qua invulling van een retreat, zodat je beiden aan je trekken kan komen. 

Ook al was ik er maar 3 nachten, heb ik echt heel veel gezien en geleerd. Door de 3GL meting leerde ik bijvoorbeeld dat er nog wel wat valt de verbeteren aan mijn metabolisme en mijn antioxidanten niveau. Door de qi chong heb ik weer gevoeld hoe ik echt de energie tussen mijn handen kan voelen stromen, door de wandelingen alleen in de natuur (die echt spectaculair waren) en een solosessie in de jacuzzi naast het bos voelde ik hoe belangrijk het is om regelmatig tijd met mezelf door te brengen en mijn focus te kiezen voor dit najaar. Door de 5 elementen massage leerde ik hoe mijn water-element uit balans is en ik wil werken aan mijn hydratatie en op abstracter niveau het leven in flow. De lezing over de 5 elementen bracht mij een nog dieper inzicht in wat ik hier al over wist. Alles voegde iets toe. 

Er zijn maar weinig retreats, waar ik me over elk detail heb verbaasd. In dit retreat zijn 45 kamers, maar dat voel je totaal niet. Het oord is tegen een berg opgebouwd in verschillende lagen, het is net een klein dorpje met poortjes, trapjes en gelaagde tuinen. De inrichting is echt heel mooi gedaan, design van zeer hoog niveau. En de spa, tja, wat kan ik zeggen. Zoiets zie je maar zelden. De spa is als een soort slakkenhuis gebouwd tegen de bergwand aan met in het midden een voetenbad waaromheen een trap omhoog cirkelt door een gallerij met poortjes. Op de eerste verdieping bevindt zich een binnen- en buitenzwembad, die ook heel bijzonder zijn. Het lijkt bijna een ufo. Dan zijn er natuurlijk alle behandelkamers en helemaal bovenin de yoga. Het ontwerp is niet willekeurig, ook hierin zitten de elementen verwerkt, beneden meer de connectie met de aarde, dan het water, en hoe hoger je gaat, hoe dichter je bij het element ether komt en daarom worden op de bovenste verdieping yoga, qi chong en sound healings gegeven. 

Maar wat me denk ik nog het meeste bij zal blijven zijn de maaltijden op het terras waarbij je uitkijkt over een schitterend landschap en de chef echt de sterren van de mediterrane hemel kookt. Ik kon gewoon van de kaart kiezen, maar mensen met een speciaal programma kregen echt eten op maat. Als dan de sterren aan de hemel kwamen, het eeuwenoude Byzantijnse kasteel op de berg verlicht werd, het geroezemoes uit het dorpje opsteeg en de krekels begonnen te zingen, dan voelde ik me zielsgelukkig. Wat een magische plek. Iedereen die er werkt is ook zo liefdevol en verzorgend. Ik weet, het is niet de goedkoopste plek, maar als je er bent, dan snap je het want hier zijn werkelijk kosten noch moeite gespaard om jou holistisch in de watten te leggen. En ik zag vele stralende gezichten om me heen, iedereen voelt hier de magie. Nu snap ik waarom veel mensen mij vertelden dat ze al meerdere malen zijn geweest, dit is een plek waar je altijd naar terug wilt blijven keren, one of a kind in Europa.

 *3GL is een gezondheidscheck waarbij d.m.v. een ademtest en een druppeltje bloed het functioneren van je metabolisme wordt gemeten, alsmede je bloedsuikerspiegel en je antioxidanten

Meer weten?

Dit retreat centrum in Griekenland biedt zoveel!

Klik hier voor alle informatie
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: