Happy highlight: Roos neemt je mee op deze One Day Mindful Sailing trip

  • Door Roos de Jong
Terug naar overzicht

Met mijn tas gevuld met thermo-ondergoed, een wollen trui en dikke handschoenen kom ik aan op de Bataviahaven in Lelystad. Ik mag namelijk namens het Happy Soul Team een dag mee zeilen met deze fantastische reis op schip Marie naar de Marker Wadden. Vol enthousiasme kijk ik al weken uit naar deze dag. Een hele dag buiten in de natuur, op het water, gewoon ‘zijn’ en genieten van mooie Mindful sessies. Precies dat waarvan ik mij steeds beter realiseer hoe erg ik het dagelijks nodig heb om in rust en dankbaarheid te leven. 

Na een lange reis ben ik aangekomen bij de Bataviahaven en stuur ik Isabel meteen mijn live locatie. Het is donker en de wind is guur en even betrap ik mijzelf op de gedachte dat ik het ook wel fijn zou vinden om thuis onder een dekentje op de bank te zitten. Deze gedachte duurt maar even, want ik word vervolgens vol enthousiasme onthaalt door Isabel en Harry. Ik voel mij meteen ontzettend welkom en we kletsen onder het genot van een gember-thee wat bij. Leuk om na vele malen elkaar gesproken te hebben via de telefoon elkaar in het echt te ontmoeten. We kruipen vroeg onder de wol, want de volgende dag vertrekken we voor zonsopkomst naar de Marker Wadden.  

De ochtend breekt aan en Isabel probeert mij te wekken door een kort stukje te spelen op een sjamanistische drum. Ik weet niet of het door het rustig dobberen van het schip of de heerlijke matrassen met warme dekens komt, maar ze moet nog een extra keer kloppen voordat ik echt volledig wakker word. Hup, thermo pak aan en naar het dek! 

De andere deelnemers aan de One Day springen ook aan boord en daar vertrekken we in het donker naar de Marker Wadden. Ik maak een kort praatje met de andere deelnemers, maar wetende dat we nog een officiële kennismaking gaan houden merk ik dat ik vooral stil wil zijn. Volledig in het moment, genieten van de zonsopgang, het uitzicht en de frisse wind. Meteen voel ik dat de diepe ademhalingen en de langzaam opgaande zon al veel bij mij losmaakt. Dit belooft een hele mooie dag te worden en met een brede glimlach op mijn gezicht meren we aan op de Marker Wadden. 

Isabel en Harry zetten hebben ondertussen een heerlijk ontbijt met een smoothie op tafel gezet. Zelfs de maaltijden zijn ‘Mindful’ en focussen we op wat we zien, proeven en ruiken. Na een heerlijk Hollands ontbijt is het tijd voor de kennismaking. We zetten een intentie voor deze dag. Mijn intentie is als volgt: 

Mijn geest is helder

Mijn ziel is vol liefde

Mijn lichaam is vol kracht

Er worden prachtige engelenkaarten in een cirkel gelegd en per deelnemer trekken we op gevoel een Engelenkaart. Op mijn kaartje staat; Dierenliefde. Nog even filosoferen we na over de betekenis van onze intenties en engelenkaarten en maken ons klaar voor de eerste Mindful sessie. 

Isabel legt het een en ander uit over mindfulness en daarna volgt er een bodyscan. Warm ingepakt en met een zacht pittenkussentje op mijn ogen, gaan we van onze linker kleine teen in 30 minuten naar het puntje van onze kruin. Ik focus op de fijne stem van Isabel en waan mij compleet in het moment. Op een gegeven moment begint mijn lichaam op verschillende plekken te tintelen en begint de energie te stromen. Ik blijf rustig doorademen en laat bij iedere uitadem los. En nog iets meer. En nog een diepe ademhaling. Tot ik volledig ontspan en merk dat mijn ogen vochtig worden. ‘Hè, wat is dit nou?!’ maar het is prima en ik laat het gaan. Ik ben veilig.

Erna maken we ons klaar voor een mooie stiltewandeling op de Marker Wadden. We focussen op 3 zintuigen: voelen, horen en zien. Ik geniet van de vogeltjes, de zonnestralen die hier en daar doorkomen en de stilte. Harry grapte de hele dag al wanneer we een duik in de zee gaan nemen. Mijn eerste reactie was uiteraard: ‘Die’s gek!’ ,maar een paar uur later sta ik samen met Isabel op het randje van schip ‘Marie’ en plons ik zo de zee in. Wat een verfrissende duik! Erna bijkomen in de waanzinnige jacuzzi (jacuzzi op een ship?! Ja, alles kan!) en bubbelen zo nog een kwartiertje door. 

Toen was het eindelijk tijd voor de TRE-sessie. We leggen onze matjes neer op het strand en beginnen met wat uitleg en de oefeningen. Even denk ik dat ik de oefeningen niet goed heb gedaan, omdat ik niks voel. Na fijne begeleiding van Isabel beginnen mijn benen lichtjes te trillen. Hoe meer ik dooradem en ontspan, hoe heftiger de trillingen. Ik voel en ervaar tot we te horen krijgen dat we onze benen kunnen strekken en blijven nog even in de Savasana houding. Ik voel de warmte van de zon en een zacht briesje en keer volledig naar binnen. Pure ontspanning!  

Het is alweer tijd om terug te zeilen naar de Marker Wadden. Een van de deelnemers is een fervent zeiler en na deze volle dag vind ik het prima om op een bank op het achterdek in rust te genieten van de laatste zonnestralen. Wat heeft deze dag en Isabel & Harry een bijzondere indruk op mij achtergelaten. ‘Enjoy the place To Be’; is het thema van hun reizen en zo voelde het ook echt. We kletsen nog wat na en nemen vervolgens afscheid. De dagen erna voel ik mij weer helder, vol liefde en vol kracht! 

Liefs, Roos

Wil je ook een mindful zeil retreat ervaren in Nederland?

Je bent welkom op een van deze trips!

Meer over deze reis
Roos de Jong

Roos de Jong

Een Happy Soul sinds 2020. Roos is dol op yoga, meditatie, voeding en balans. Het allerleukst vind ze voor jou een passend retreat vinden waarin jij alle ruimte ervaart om te rusten en tegelijkertijd te groeien!

Deel met je vrienden: