Happy highlight: 7 dagen Ayurvedische Detox in Goa

  • Door Lisa Weijburg
Terug naar overzicht

Toen ik Monique vertelde dat ik voor een yogatraining twee weken naar Goa ging vroeg ze: ‘Waarom ga je dan ook niet even langs de ‘Yoga & Ayurveda’ retraite?’. Nou, dat wilde ik wel! En zo geschiedde.

Het was dan eindelijk zo ver en na een lange reis kwam ik aan bij de Yoga Retreat Village. Een kronkelpaadje tussen palmbomen en allerlei andere tropische planten bracht me naar de receptie. Daar werd ik met open armen ontvangen door Nelson (een van de managers) die mij naar mijn suite (!) bracht en me eraan herinnerde dat ik om 16:00 uur een afspraak had met de Ayurvedische arts, Dr. Suvira: ik ging namelijk een Ayurvedische detox-kuur volgen voor 7 dagen. 

- Het huis met de suite (je ziet een klein stukje van het privé balkon op de eerste verdieping), op de begane grond 1 van de 5 yoga shala's 

Dr. Survira is heel lieve en wijze vrouw geboren en getogen in Goa. Toen zij nog een kind was leerde ze al over de Ayurvedische wijsheden van haar grootmoeder. Later studeerde ze cum laude af als Ayurvedisch arts aan de G.A.M.R.C College in Shiroda (Goa).

In het kennismakingsgesprek vertelde ze mij over de Ayurvedische detox (Panchakarma) en het programma. De volgende dag kreeg ik een uitgebreid consult om mijn constitutie vast te stellen en te kijken wat er eventueel uit balans was en dan zou ik de dag daarop beginnen met het echte werk: De Detox. Mijn constitutie bleek Vata-Pitta te zijn, met een Vata die behoorlijk uit balans was. Vata is gekoppeld aan het element ether (lucht), wat betekend dat wanneer Vata uit balans is je veel in je gedachten zit, je last kan hebben van rusteloosheid, een droge huid, constipatie en moodswings. Het idee achter de detox is, is dat je je lichaam gaat reinigen en ontdoet van alle gifstoffen die zich afgelopen tijd hebben opgehoopt en je zo alles weer in balans brengt. De Basti Panchakarma sloot voor mij het beste aan: voor mij gold dat ik meer moest aarden, meer olie moest gebruiken, warm moest eten en warm zijn. Rashmi en Melinda (de dames van de spa) stelde samen met Dr. Survira een persoonlijk behandelplan voor mij op voor de komende 7 dagen. Ik moest iedere dag het detox-dieet volgen bestaande uit pap of fruit in de ochtend, soep in de middag en gestoomde groenten in de avond. Ook kreeg ik iedere dag een massage om de gifstoffen los te maken, moest ik iedere dag in een stoomcabine om de gifstoffen eruit te zweten en om alles vanbinnen weer ‘smooth’ te maken kreeg ik iedere dag een Basti-behandeling: om de dag een olie-klysma en om de dag een klysma op basis van een kruidenmix (1 liter)… Slik… Waarom had ik mij hier ook alweer voor opgegeven?

 - Met Dr. Suvira

Ik was dan ook behoorlijk zenuwachtig voor mijn eerste Basti-behandeling. Ik had inmiddels andere dames gesproken die ook de detox-kuur volgden en die zeiden dat het allemaal wel meeviel. Ook Dr. Survira stelde mij gerust. En ze hadden gelijk, het viel allemaal mee. De eerste dagen had ik het idee dat er nog niet zoveel gebeurde, maar op de vierde dag begon ik het te merken: alles kwam in beweging en ik voelde mij uitgeput. Dr. Survira legde mij uit dat dit was omdat mijn lichaam aan het ontgiften was. Op de 6de dag begon ik wat van mijn energie terug te krijgen en voelde ik mij licht en sterkt. Op de 7de, tevens laatste dag, voelde ik mij als herboren: bomvol energie, 3 kilo lichter en helemaal happy!

 Maar nu komt het lastigste gedeelte: dit volhouden door mij te houden aan het Vata-dieet... Dr. Survira heeft mij tijdens het slotconsult uitgebreid advies gegeven over wat wel en niet te eten, maar zei vooral dat ik in balans moest blijven door met niets te rigide te zijn. Ik kon prima af en toe een wijntje drinken en een kaasplank (mijn favoriet) eten, zolang ik dat dan balanceerde met bijvoorbeeld een soep voor lunch. 

- Vanaf het strand loop je over deze brug naar de yogaretraite

Nu ik eenmaal thuis ben, merk ik dat het wel lastig om mij aan het Vata-dieet te houden, maar ik probeer zoveel mogelijk mijn eten uit te balanceren. Gelukkig zit het lichaam zo goed in elkaar dat het zichzelf kan reinigen, maar tegenwoordig krijgen we zoveel 'gifstoffen' binnen (denk aan pesticiden, E-nummers etc.) dat het goed is om zo'n twee keer per jaar te ontgiften. Het is raadzaam een detox in het voorjaar en in het najaar te plannen. Zo geef je je lichaam twee keer per jaar vakantie en de ruimte om voor te bereiden voor het volgende seizoen. Daarnaast brengt het je ook meer bewustzijn en inzichten in je reguliere voedingspatroon. Ikzelf merk dat na de detox mijn energiepijl omhoog is gegaan: ik slaap goed, voel me sterk en bovenal heel erg happy, en daar gaat het uiteindelijk om!

Namasté,

Lisa

Ook benieuwd naar een Panchakarma of andere kuur?

Boek dan nu je retreat naar deze unieke plek in India.

naar deze retreat
Lisa Weijburg

Lisa Weijburg

Lisa werkte drie jaar bij Happy Soul Travel als retreat advisor en heeft daarna haar leven een nieuwe richting gegeven in het onderwijs. In die tijd bezocht ze een aantal van onze fijne retreats. Een van haar favoriete bestemmingen is Goa en ze is een fervent ashtanga beoefenaar.

Deel met je vrienden: