Happy highlight: Ayurveda, the real thing!

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Sinds ik ooit in een achteraf-kliniekje in Amsterdam mijn eerste ayurvedische panchakarma-kuur heb gedaan wilde ik altijd al een keer naar de bakermat van ayurveda: India of Sri Lanka.

Ayur-waaaat? Ayurveda! De eeuwenoude wetenschap van het leven met een geheel eigen visie op de mens en de ultieme levensstijl. Bottomline: we zijn allemaal anders en als je je eigen constitutie leert kennen, dan begrijp je ook precies welke voeding, welk levensritme en welke vorm van yoga bij je passen. Maar ayurveda doet veel meer. Hun medicijnen met recepten van duizenden jaren oud zijn bereid met de meest bijzondere ingrediënten uit de natuur en werken op een hele andere manier dan  wij in het Westen gewend zijn. Niet voor niets trekken mensen in het Westen nu “massaal” naar het Oosten om daar met hun grootste goed, namelijk onze gezondheid, aan de slag te gaan.

Voor Happy Soul Travel vond ik een van de meest gevestigde instituten van de ayurveda op Sri Lanka. Een vriendin van mij gaat er elk jaar heen en aangestoken door haar enthousiasme gingen we op pad. Yoga Magazine werd ook heel enthousiast van het idee, dus fotografe Chantal Ariens ging met me mee en mijn reportage hierover zal in mei verschijnen. Maar nu al wilde ik deze locatie met jullie delen zodat je er nog heen kan voor het mooie zomerweer naar Europa komt. Een week lang heb ik mijn lichaam daar zoveel beter leren kennen. Ik ben letterlijk van top tot teen aangepakt en sindsdien zit ik veel lekkerder in mijn vel. Nog steeds slik ik lekker ruikende poeders en een pasta in de ochtend voor mijn hormoonbalans en verjonging, en guess what, mijn huid ziet er veel beter uit en voel me supervitaal. Nog geen een verkoudheid gehad, de hele winter niet.

Nieuwsgierig? Kijk dan even hier.

Te gast bij “The best yogaretreat in the world”

Naast deze prachtplek ben ik geweest bij, jawel: “The best yogaretreat in the world” volgens The Observer. En inderdaad, wat een verborgen schat, midden in de jungle, zo schitterend en stijlvol in z’n eenvoud. Dit is echt back to basics in style. Wakker worden met de geluiden van het oerwoud, een maagdelijk meer om in te zwemmen, de mooiste gerechten op houtvuur gestookt, de avonden slechts verlicht door honderden olielampjes. En iedereen die hier was veranderde na een paar dagen van een tegen-een-burn-out-aanzittende-cosmopoliet tot een “who-needs-a-smart-phone-anyway-zen-boeddhist”. Genieten met de grote letter G van de lessen van topdocenten. Een klein ayurvedisch “centrum” met allerlei behandelingen waarvan de opbrengst naar de lokale gemeenschap gaat, swinging daybeds tussen de palmen….De ultieme Happy Soul plek! Kijk hier voor meer informatie. 

Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: