Happy highlight: Hoe Ayurveda mijn leven voorgoed heeft veranderd…

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Het was december 2004, ik zal het nooit vergeten. Ik had mijn vaste baan in de televisiewereld achter me gelaten en omarmde mijn herwonnen vrijheid met een reis naar Thailand. Met één boek in mijn koffer: Balans in je Leven van Deepak Chopra. In dit boek beschreef hij op een eenvoudige manier de basisbeginselen van de Ayurveda: de eeuwenoude “wetenschap van het leven” uit India. Ik was meteen gefascineerd: dit was niet zomaar een boek, dit was een allesomvattend lifestyle boek. Een kijk op de mens als geheel, holistisch dus, en hoe jouw persoonlijke blauwdruk bepaalt welke levensstijl daar het beste bij past.

En wat ik het allermooist vond: in de Ayurveda bestaat een soort jaarlijkse APK, de zogeheten Panchakarma kuur, waarbij je via allerlei op maat gemaakte behandelingen, zuiveringsrituelen en de juiste voeding wordt gereinigd. In India is het heel normaal om dit eens per jaar te doen en het heeft een langdurig effect op je immuunsysteem. Dit gaat altijd onder begeleiding van een arts die dagelijks bekijkt hoe je vordert. Via internet vond ik een praktijkje in de Amsterdamse Pijp dat deze kuur uitvoerde. Ik sliep dan wel thuis maar ging 10 dagen met mijn fietsje op en neer (glibberend van de olie in mijn spijkerboek, brrrr…). Maar ik voelde me fantastisch erna. Het artikel wat ik hier over schreef werd mijn allereerste publicatie in de Happinez ☺.

De ayurveda begon onbewust steeds meer een rol in mijn leven te spelen. Ik wist dat ik een “vata-pitta” constitutie* had en begon hier steeds meer naar te leven. Met een dominante vata (element lucht en ether) ben ik van nature vrij kouwelijk en leerde ik bijvoorbeeld kalm aan te doen met yoghurt, komkommer, kokos, etc. En juist meer verwarmende dingen te nemen zoals havermout, gemberthee en kruiden als kardemom en kurkuma. Ik leerde mijn drukke hoofd te kalmeren met een dagelijkse portie yoga en introduceerde reinigingsrituelen in mijn leven zoals de tongschraper (aanrader!) en het neti-potje om je neus te spoelen.

Maar het allerbelangrijkst is dat ik door middel van ayurvedische behandelingen mijn PCOS-syndroom heb kunnen overwinnen (het uitblijven van ongesteldheid en daardoor moeizaam kinderen kunnen krijgen). Inmiddels ben ik –dankzij de ayurveda- moeder van twee gezonde zoons. Maar hiermee stopt het niet. Ik reisde voor Happy Soul Travel af naar Sri Lanka om nieuwe ayurvedische bestemmingen te zoeken en door mijn enthousiasme raakte ook mijn stiefvader geïnteresseerd. Hij stond al op de lijst voor chemotherapie i.v.m. prostaatkanker, maar kon deze na zijn kuur in Sri Lanka afblazen: zijn waardes waren zo gedaald dat hij geen chemo meer hoefde. De speciale kruidenthee die hij te drinken had gekregen in Sri Lanka is hij gaan zoeken en –hoe gaaf- nu is hij samen met mijn moeder deze thee gaan importeren met hun bedrijfje Tea4Life om ook anderen hiermee te kunnen helpen.Kortom…ik kan met recht zeggen dat ayurveda mijn leven heeft veranderd, en dat van dierbare mensen om mij heen. Dus wat ging ik doen begin van dit jaar nu Happy Soul Travel 10 jaar bestaat? Juist! Ik trakteerde mezelf of een Panchakarma kuur. En dit keer wel op een heel bijzonder plekje: op Bali tussen de rijstvelden. Je zou het misschien niet snel verwachten op dit eiland, maar mijn partner op Bali heeft hier een waanzinnig goed team van Indiase artsen heen gehaald en die werken samen met een team van zeer professionele behandelaars en therapeuten in dit hele kleinschalige centrum! En wat heb ik genoten. Het woord “kuur” klinkt misschien zwaar, zo voelt het niet. Een week lang kom je in een prachtig ritme van ochtendrituelen, yoga, bezoek aan de arts, behandelingen, wandelingen, lezingen, etc. De behandelingen zijn bijna allemaal superfijn (dubbelhandige massages, mijn god, wat een feest!). OK tuurlijk, klysma’s zijn misschien niet het allerleukst, en stoom in je neus ook niet, maar daarna voel je je wel enorm zuiver en fris. Get rid of the shit!

Ik ben een week geweest, maar heb het gevoel weken te zijn weg geweest. De meeste mensen om me heen daar waren er voor wel twee of meer weken en de resultaten waren wonderbaarlijk: mensen die opeens geen last meer hadden van hun reuma, mensen met een burn out die zich weer superfit voelden, mensen met spijsverteringsproblemen die weer een normale stoelgang kregen, mensen met slaapproblemen die weer als een zonnetje sliepen. Echt, deze wetenschap van het leven is zo rijk en biedt met haar eeuwenoude kennis nog steeds oplossingen voor hedendaagse problemen.

Mijn voornemen is nu om elk jaar deze APK aan mijn lichaam en geest te geven in de troosteloze maand januari. Mijn auto moet dan ook altijd naar de APK, dus waarom ik zelf niet?

 

*volgens de Ayurveda is elk mens anders opgebouwd vanuit de elementen. Via allerlei vragenlijsten en een polsdiagnose kun je bepalen wat jouw originele blauwdruk is. Bijvoorbeeld vata (dominant lucht en ether), pitta (dominant vuur) of kapha (dominant aarde en water). Of een combinatie hiervan.

Ook toe aan verandering in je leven?

Boek dan nu je Ayurveda retreat op dit prachtige eiland.

naar deze retreat
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: