Inspiratie ten tijden van Corona

Lieve Happy Souls, het leek ons een mooi idee om in deze donkere tijden ons licht te laten schijnen op allerlei inspirerende mensen die aan Happy Soul Travel verbonden zijn. Een reeks interviews, die we de komende tijd zullen plaatsen met mensen die ons dierbaar zijn.

Hierbij het interview met Neel van Leeuwen die regelmatig onze yogaweekenden op De Hoorneboeg begeleidt.

 

Hoe is de situatie nu bij jou en hoe beleef jij deze periode?

Het is inmiddels de vierde week sinds de opgestelde richtlijnen. In het begin vond ik het zo onwerkelijk en inmiddels is het wat meer in me geland. Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat ik het weekend van 13 - 15 maart een Yoga & Detox aan het begeleiden was op De Hoorneboeg. Tijdens dat weekend werd langzaam aan duidelijk dat het er vanaf maandag heel anders uit zou gaan zien en ik voelde dat weekend meer dankbaarheid dan ooit, het was zo bijzonder. In deze periode ervaar ik een combinatie van allerhande gevoelens, variërend van rust, onrust tot geduld en ongeduld en van alles daar tussenin :). En juist in deze tijd voel ik hoe belangrijk het is om te durven voelen wat je voelt, eigenlijk los van positief of negatief. En op het moment dat ik mezelf echt toesta om te voelen, beweegt het door me heen en zet het zich niet vast als een emotie. Ik houd me daarnaast steeds minder bezig met hoe lang dit nog duurt en ik nodig mezelf uit om als het ware niet in de wachtstand door te brengen. Losser van wachten, afwachten, verwachten. Want ik ben er nu, wij zijn er nu. Te midden van alles dat door me heen beweegt voel ik vertrouwen en vrede. Ik vertrouw erop dat het leven altijd voor je is, hoe dan ook. Dus ook te midden van alles dat er nu gaande is, kies ik voor vertrouwen. 

Verder had ik had me zo enorm verheugd op 2020 en zoveel zin in het delen van sessies, lessen, opleidingen en retraites op het gebied van Yoga, Reiki en Inspiratie. Maar het voelt voor mij niet alsof het nu instort, het heeft voor nu een andere vorm. En die vorm zal zich ook van moment tot moment weer aanpassen en ontvouwen hoe het klopt. Want hoe anders? 

Heb je bepaalde yogahoudingen of meditatietechnieken waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Ik kan me niet voorstellen dat ik deze periode tegemoet zou kunnen gaan zonder yoga, meditatie en Reiki. Het ondersteunt me meer dan ooit. Soms zit dat al in een paar rustige ademrondes, een kort moment van aandacht. En dat scheelt dan al de wereld. En eigenlijk zo simpel. In het bijzonder vind ik het deze periode extra fijn om gericht verbinding aan te gaan met m’n hartgebied. Te bewegen naar de ruimte in mijn hart waar het vredig is, stil, waar liefde vanzelfsprekend is. De liefde die ik daar voel, sterkt in mij het vertrouwen dat je hart altijd de weg weet, ook als je met je hoofd werkelijk geen idee hebt wat er allemaal gebeurd of gaat gebeuren. Te midden van toch behoorlijk veel oordelen die op het moment gaande zijn, is in die ruimte van het hart geen oordeel. Dat stelt me gerust. 

Verder merk ik vooral hoe goed het me doet de ochtenden op te staan met het opkomen van de zon en elke ochtend een sessie te delen om samen wakker te worden. Samen met Lotje Dekker vanuit Italië deze yogalessen aanbieden brengt me zoveel. De dag met aandacht tegemoet gaan, samen met een mooie groep, ieder in zijn eigen huis en toch zo enorm samen. Elke ochtend dat ik live iedereen zie verschijnen, maakt mijn hart een sprongetje. In april delen we deze sessies dagelijks (ma-vr) van 07:00 - 07:30 uur. Iedereen die een dag, een week of de rest van deze maand wil deelnemen, is heel welkom. Alle info staat op mijn website www.neelvanleeuwen.nl. 

Heb je bepaalde films, websites of andere inspiratiebronnen waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Ik vind het in deze periode fijn om af en toe filmpjes te kijken van Tijn Touber. De manier waarop hij deelt voelt heel dichtbij en zuiver. Verder helpt het me om gericht te verbinden met de elementen en de natuur is dan ook mijn grootste inspiratiebron. Het besef dat wij net zo goed de natuur zijn raakt me regelmatig. De schoonheid van de natuur stelt me gerust. En zelfs op de momenten dat we in deze tijd niet of minder de natuur in kunnen, is ze altijd dichtbij, in mij, in jou. 

Wat doe jij om je immuunsysteem op peil te houden?

Naast dat voeding een enorm belangrijk onderdeel is binnen het versterken en op peil houden van je immuunsysteem, kies ik heel gericht in de breedste zin van het woord waarmee ik me voed. Zo merk ik dat het me bijvoorbeeld niet helpt de hele dag het nieuws te volgen, maar kies ik daarin gericht. Ook in gesprekken, online contact, werkkeuzes kies ik zo veel mogelijk voor als het ware ‘zuivere voeding’. Verder doe ik op dit moment een milde 21-daagse lente detox. Het doet me elk jaar weer goed. Met de huidige situatie ging me koppie eerst nog even aan de haal dat ik niet nog meer ‘gedoe’ wilde, maar uiteindelijk brengt het juist veel meer duidelijkheid en eenvoud. Naast de dagelijkse yoga, ben ik heel veel buiten op het moment (dichtbij huis), drink ik veel water en geef ik mezelf elke dag Reiki. Ik voel me sterk en fit.

Heb je nog bepaalde voedingstips?

Ik denk dat het aangaande voeding vooral belangrijk is om het stap voor stap te ontdekken. Jezelf niet zo zeer van alles ‘op te leggen’ of het gevoel te hebben dat je iets moet volhouden. Op het moment dat je steeds meer kiest voor verbinding en voor jezelf, een ander en de wereld wilt zorgen, maak je vanzelf andere keuzes. En op het moment dat je meer kiest voor voedende voeding met veel levensenergie, is het alsof die ontelbaar cellen juichen. Ik kan verder ook enorm genieten van een koffie en een wijntje, maar liever niet als afleiding.  

Heb jij het idee dat er lessen zijn die we kunnen leren van deze periode, wat zijn deze en wat is voor jou zelf de grootste les tot nu toe?

Ik denk dat deze periode ons in ieder geval laat zien dat het donker en het licht onderdeel zijn van het het leven. Ze kunnen niet zonder elkaar en het omarmen van beiden brengt ons bij heelheid. Voor sommigen staat deze periode in het teken van harder werken dan ooit, en voor anderen is het vertragen en meer thuis zijn harder werken dan ooit. Ik denk dat het belangrijk om niet zozeer te willen oordelen of vergelijken.

Ik denk niet dat het leven ons zozeer wil straffen. Wel denk ik dat iedereen op aarde en de aarde zelf gebaat is bij meer stilte, zijn en verzorging. Dat voelt op dit moment wel als de belangrijkste boodschap. 

Verder is er denk ik niet vaker een tijd geweest, waar we allemaal op ons eigen manier zo mee te maken hebben. Dat alles met elkaar verbonden is, wordt duidelijker dan ooit. We zijn samen, hoe dan ook. 

 -

Meer over Neel en haar werk vind je hier:

 www.neelvanleeuwen.nl

www.yogaleentje.nl