Inspiratie ten tijde van Corona

Lieve Happy Souls, het leek ons een mooi idee om in deze donkere tijden ons licht te laten schijnen op allerlei inspirerende mensen die aan Happy Soul Travel verbonden zijn. Een reeks interviews, die we de komende tijd zullen plaatsen met mensen die ons dierbaar zijn.

Hierbij het interview met Jeanette Tromp die regelmatig als retreat chef aanwezig is tijdens onze yogaweekenden op De Hoorneboeg.

 

Hoe is de situatie nu bij jou?

Wat een bizarre tijd! Als gister weet ik nog dat ik kookte tijdens het fantastische weekend met DJ Isis en Monique eind februari en hoe ik ernaar uitkeer weer terug naar Portugal te gaan twee dagen later. Wat in eerste instantie voelde als een heerlijke ‘vakantie’, waar ik thuis weer kon opladen, veranderde twee weken daarna in quarantaine. Waar ik nog genoot van de fijne plekjes in de algarve voor mn koffie, plantbased tentjes en vooral vrienden, is nu het leven heel klein. In Portugal zijn eerder en strengere maatregelen getroffen en het was heel raar van een afstand te zien hoe Nederland nog steeds ‘normaal’ leefde. Zeker omdat de Portugezen dit heel serieus nemen en ook veel ‘gehoorzamer’ de maatregelen opvolgen.

Ik maakte me dan ook vooral meer zorgen over Nederland, mn familie en vrienden. Het voelt zo onwaarschijnlijk. Het is er, maar toch ook niet. Pas toen ik van de eerste gevallen in Kampen hoorde, werd het ineens tastbaar en echt. Wel heel fijn en bijzonder is dat ik zoveel meer contact heb met iedereen. Via skype, zoom, whatsapp en videobellen. Ik voel me daardoor meer verbonden dan daarvoor.

Heb je bepaalde yogahoudingen of meditatietechnieken waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Mijn dagen bestaan uit veel yoga en meditatie, alhoewel ik merk dat mn hoofd erg onrustig is. Hoeveel tijd ik ook heb, ik voel heel weinig ‘ruimte’. Ruimte om te lezen, te concentreren en vooral echt stil te zijn. Deze energie raak ik makkelijker kwijt door te bewegen, te dansen in mn kamer en dagelijks een lange wandeling te maken. En gelukkig voor mij is koken meditatief, dus dat doe ik heel veel. En waarbij ik nu ook nieuwe recepten kan uitproberen. Ik maak nu veel dingen uit het boek East by West van Jasmine Hemsley. En ben zelf bezig mn recepten te ordenen om zelf een boek te maken.

’s Ochtends heeft mn lijf vooral behoefte aan beweging en aan een richting en doe ik vinyasa en zonnegroeten, s middags is dat meer rustig en yin. (Ik volg af en toe ZOOM lessen en volg nu een jonge yogateacher/ bodyboarder die ooit zijn rug heeft gebroken en nu op 25 jarige leeftijd les geeft. Lewy Finnegan.)
Het leert me ook dat ik juist nu zelf moet practisen wat ik heb gepreached. Want nu is de tijd. En in onze snelle maatschappij gaat ook informatie, leren, spiritualiteit over consumeren. Nog meer, een nieuwe opleiding, een nieuw boek. Maar veel van ons weten het al en is het een kwestie van doen, doen en doen.

Ook is Tara Brach een van mijn absolute favorieten als het gaat over mindfulness en meditatie. Ik gebruik veel haar technieken, haar stem geeft enorm veel rust en zij brengt theorie en spiritualiteit bij elkaar. Ze heeft diverse podcasts en heel veel meditaties op haar website: www.tarabrach.com Een aanrader!

Heb je bepaalde films, websites of andere inspiratiebronnen waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Mijn contact met de buitenwereld is vooral online nu, dus ik scroll veel meer op mn social media. Ik heb een grondige selectie heb gemaakt en voelde dat ik veel mensen en sites wilde ontvolgen.
Inspiratie krijg ik vooral door Tara Brach, Gary Zukav, Mind Body Green, Ayurveda sites en ook grappige media als The Yogaroom. Ik merk dat ik veel behoefte heb aan grappige, luchtige dingen en ook films bijvoorbeeld. Via Cinetree heb ik vorige week Lion gekeken, wat er voor zorgde dat ik alles meer relatief en perspectief ging zien. Prachtige ontroerende film!
De volgende dag was ik in een heel andere mood en heb ik intens genoten van Dirty Dancing.
Dat vat ook vooral samen wat deze periode met mij doet. Het wisselt, in gedachten, in emoties en in handelen, waarbij de uiteinden van het spectrum heel breed worden.
Een mooi gedicht van Cleo Wade:

Wat doe jij om je immuunsysteem op peil te houden?

In het algemeen houd ik mn immuunsysteem op peil door veel vitamine c te nemen. Sinaasappels en citroen, maar ook extra aanvulling. Ik kook enorm veel soepen, bouillons en kitcharee, iets wat in de ayurveda sowieso heel gebruikelijk is. Omdat deze periode ons veel in het hoofd laat zitten, heb ik erg de behoefte heb om te aarden en te gronden en eet daarom veel warme gerechten.  Ook is mijn behoefte aan proteine groter en alhoewel het hier qua vlees niet heel makkelijk is, raad ik toch veel mensen bone broth aan. Ik probeer ook echt te genieten van dingen, zoals mn kopje koffie in de morgen. Verder drink ik alleen maar thee. Overdag dag met gember en verse curcuma, smiddags en savonds meer kamille en venkel. Hoe kouder we nu eten hoe moeilijker te verteren en we hebben op ander niveau al heel veel te verteren. Probeer daarom je eten simpel, warm en voedend te maken. Sinds twee weken plaats ik regelmatig mijn favoriete recepten op mijn instagram pagina.

De overal grote les, laat ik langzaam komen. En daarmee bedoel ik om die goed van binnenuit te voelen. De hoeveelheid informatie en de opgelegde maatregelen geven een richting van wat die grote les kan zijn, maar hoe ik het tot nu toe ervaar is: ‘blijf bij jezelf’. In allerlei opzichten, relaties, activiteiten en mening. Een reis naar binnen, zo ervaar ik het.

Qua werk zit ik in een soort ‘freeze’ stand. Ik voel niet de call om actie te ondernemen, om meer online te gaan doen, alhoewel daar ongetwijfeld een toekomst ligt.

Voor nu, probeer ik telkens dankbaar te zijn voor wat ik heb, waar ik ben, de kennis van de afgelopen jaren te kunnen toepassen en de enorme verbondenheid die ik voel.
Wens iedereen z'n eigen betekenisvolle reis!

Liefs Jeanette