Inspiratie ten tijde van Corona

Lieve Happy Souls, het leek ons een mooi idee om in deze donkere tijden ons licht te laten schijnen op allerlei inspirerende mensen die aan Happy Soul Travel verbonden zijn. Een reeks interviews, die we de komende tijd zullen plaatsen met mensen die ons dierbaar zijn.

We begonnen met Daphne Luttger, die regelmatig onze yogaweekenden op De Hoorneboeg begeleidt en ook samen met Juno Burger en Tijn Touber stilteretreats begeleidt. Lees hier haar interview van 29 maart 2020.

daphne

Hoe is de situatie nu bij jou?

We zitten nu een beetje in de piek van het hele proces en proberen de besmettingen geleidelijk te laten verspreiden. Het RIVM benoemt dit als "flatten the curve". Tot nu toe houdt iedereen zich redelijk goed aan de regels om sociaal afstand van elkaar te houden wat leidt tot een wat vreemde sfeer waarin we allemaal voelen dat we worden aangetast in onze vrijheid en ontstaat er hierdoor bij mij het besef dat in de maatschappij het niet altijd maar vanzelfsprekend is dat je in vrijheid kan leven. En vrijheid is het hoogste goed. Nederlanders zijn over het algemeen een nuchter volkje maar als het er op aan komt zijn we toch wel een beetje het braafste jongetje/meisje in de klas. We doen het goed met z'n allen en dat verbindt. We communiceren via het internet en voelen we ondanks dit koude medium misschien meer verbonden dan ooit. Het is zo rustig overal dat ik daar van kan genieten. Als je geen vitaal beroep uitoefent dan heb je eigenlijk geen idee hoeveel mensen voornamelijk in de zorg niets van die rust die ik ervaar meemaken. Het is stil op de weg maar spitsuur op de I.C en ziekenhuizen. Mijn dank en respect gaat naar deze mensen uit. 

Hoe beleef jij deze periode?

Verschillend qua gevoel. Inmiddels ben ik een beetje gewend aan de gekke situatie net zoals velen denk ik. De wereld zal, als alles weer een beetje normaal wordt, voor altijd veranderd zijn. Vrijheid is je geboorterecht maar als je om je heen kijkt in de wereld lijkt dat niet als vanzelfsprekend. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in Nederland ben geboren, want wanneer iedereen door de regeringen in z'n huizen wordt opgesloten doen wij het net even anders. Dat wil niet zeggen dat dat niet zal gebeuren maar het is niet onze eerste ingeving. Iets meer vrijheid dus. Ik merk dat ik de kans krijg om meer naar binnen te gaan en te voelen dat vrijheid in mij huist en daar altijd heeft gewoond. Vrijheid om te kiezen in liefde en vertrouwen of in angst te leven dat is mijn vrijheid. Ik zoek de stilte steeds vaker op want in de stilte kun je beter luisteren en eenheid en vrijheid ervaren. 

Heb je bepaalde yogahoudingen of meditatietechnieken waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Alle yogahoudingen of vormen die jij het prettigst vindt zijn goed om te doen. Ik ben een liefhebber van Yin Yoga omdat ik daarmee ruimte in mijn lijf en bewustzijn creëer en ervaar. Ik hoef in feite alleen maar te zijn met dat wat er is in het moment. Observeren wat komt en gaat. Of je nu yoga beoefent of in meditatie bent, de uitdaging is om stil te worden in je hoofd. Dat je door bewust te letten op je ademhaling en deze tot in je buik te voelen stromen, je het punt van focus verplaatst. En energie gaat altijd stromen naar de plek van aandacht. Meditatie is een manier om in een hele korte tijd het veld van stilte te betreden. Een short-cut naar eenheidsbeleving. Daar waar liefde woont en heling begint. Je hoeft dus is feite niets te "doen" alleen maar te ZIJN. Meditatie is dus de manier om het zelfhelende vermogen van het lichaam te ondersteunen. 

Heb je bepaalde films, websites of andere inspiratiebronnen waar je nu veel aan hebt en wil je deze met ons delen?

Ik kan iedereen aanraden om lid te worden van Gaia.com, zeg maar de spirituele Netflix van vandaag de dag. 

Wat doe jij om je immuunsysteem op peil te houden?

Gezonde voeding is essentieel en dat betekent dat wat je in je mond stopt onbespoten en onbewerkt zou moeten zijn. Wat leven in zich draagt of wat ook wel chi of prana heet, dat is waar je gezond bij blijft. Vrij simpel dus. Zorgen dat je darmflora in balans is. Voor mij helpt een goede probiotica. Extra vitamine C-Ester en begin de dag met een goede smoothie.  Eet alleen wanneer je trek krijgt. Veel groene bladgroente zoals spinazie en cavollo nero (die lange stengels boerenkool) met banaan. Zorg ervoor dat je altijd een klontje kokosolie toevoegt ( NIET ontgeurd) voor de betere opname in je cellen. Als je kurkuma gebruikt (vers of poeder) vergeet dan niet een snufje zwarte peper toe te voegen anders kan je lichaam het moeilijk opnemen. Chlorella zorgt ervoor dat zwaren metalen en toxines uit je systeem worden gefilterd en Spirulina is goed voor je energielevels wat op te krikken. Tegenwoordig kun je al bij de beter supermarkt veel superfoods of supplementen vinden. Probeer zo weinig mogelijk suiker tot je te nemen. Suiker is de voedingsbodem voor ontstekingen als je er teveel van binnen krijgt. Slaap zoveel je kunt. Zelfs tussen de middag, de zogeheten power nap of siesta. Dat doen onze zuiderburen toch wel heel goed. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en dat er geen elektriciteit naast je bed stroomt. Geen telefoons/laptops opladen in de ruimte waar je slaapt. Het verzorgen van je gebit en mond is echt HEEEEL belangrijk. Dus tong schrapen, tandenpoetsen en stokeren. Zorg dat je met de platte kant van het stokje over je tandvlees gaat en doe dit elke dag na het eten. Oil pulling is ook super gezond. Gewoon een klont cocos olie of een slok sesamolie in je mond en dat min 10 min door je mond laten gaan. Ik doe het als ik onder de douche sta. 2 vliegen in een klap.

Heb je nog bepaalde voedingstips?

Zie hierboven. En eet vooral waar je behoefte aan hebt. Als je als vegetariër ineens gaat verlangen naar vlees dan vertelt je lichaam jou misschien iets. Ik eet zelf geen vlees behalve de kippensoep van mijn vader en schoonmoeder omdat ik geloof dat de liefde waarmee het is gemaakt helend is. Ik maak ongeveer 4x per jaar een bone broth dus bouillon van kip karkassen of mergpijp. Vis zo nu en dan als mijn lichaam dat aangeeft. Je kunt dit zien als medicinaal. Zegen je eten...wees dankbaar voor de gene die het heeft klaargemaakt en de aarde waar gezonde voeding vandaan komt. 

Heb jij het idee dat we er lessen zijn die we kunnen leren van deze periode en wat is voor jou de grootste les tot nu toe?

Ga niet in de angst zitten. Angst zorgt voor stress in het lichaam en maakt dat je geen weerstand kunt opbouwen. Het maakt je bevattelijk voor ziekten. Nostradamus heeft ooit de uitspraak gedaan dat angst de poort is waar alle ziekten door naar binnenkomen. Hij leeft in de tijd van de pest en verloor z'n dierbaren maar bleef zelf gezond.  Ga in "het vertrouwen" en weet dat de kosmos altijd als eerste aan zet is. Laten we deze tijd benutten om naar binnen te gaan om connectie te maken via het grote compassie volle hart wat we allemaal bezitten. Maak gebruik van je gezonde verstand maar laat het hart altijd regeren. Jezelf af te vragen "wat voel ik" i.p.v. wat denk ik. Probeer balans te brengen tussen je hart en je hoofd door simpel weg stil te zijn. Al is het maar 10 minuten per dag. Maak deze 10 minuten net zo gewoon als bijvoorbeeld je tandenpoetsen.

Je hoeft niets te doen. Alleen maar te zijn. 

We Are One. Adem in adem uit in vertrouwen, wees lief voor elkaar en wees dankbaar. En  oja...was je handen! !

Take care

Liefde 

Daphne

Als je behoefte hebt aan specifieke tips op het gebied van gezondheid stuur dan een email met je vraag naar dluttger@yahoo.com. Delight Yoga in Amsterdam waar ik lesgeef geeft free online lessen die dagelijks live gestreamd worden.