Happy highlight: I'm so glad I'm a woman!

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Toen ik dit jaar voor het eerst naar Marokko ging, viel het me op hoe krachtig veel vrouwen hier zijn. Zij liepen het zware werk te doen op het platteland, zij zaten eindeloos de argannoten te pellen, zij stookten de vuurtjes. Wat me ook opviel was hoe sterk de onderlinge band tussen de vrouwen hier was. Wist je dat ze in de hamam zelfs elkaars bikinilijn epileren (moeders en dochters). Wow, wat zijn wij dan preuts in Nederland.

Dit inspireerde me tot het organiseren van de vrouwenreis Happy Soul Sisters, om met het thema “vrouw-zijn” aan de slag te gaan. Ik nodigde twee zeer kundige, grappige, op-en-top vrouwelijke vrouwen uit om deze reis te begeleiden en ik koos twee locaties: een in de bergen en een in Marrakech.

De voorpret kon beginnen. Alles wat met vrouw-zijn te maken heeft integreerden we in de reis zoals de hamam, een bezoek aan een lokale familie, de argan-cooperatie gerund door vrouwen, naar de markt, een tajine leren koken, de leukste shopadresjes in Marrakech ontdekken, henna, buikdansen, etc. Het werd de Happy Soul jubileum-reis, want dit jaar bestaan we 5 jaar.

Met 13 vrouwen vertrokken we eind oktober naar Marokko. Een ontzettend leuke, vrolijke gemêleerde groep, die tegelijkertijd ook meteen al saamhorig voelde. In het donker kwamen we aan bij het magische Salama Ayurveda in de bergen onder een waanzinnige sterrenhemel. Vijf dagen verbleven we hier in de totale rust in de bergen. Met yoga, meditatie, fijne behandelingen, prachtige oefeningen om weer in contact te komen met ons eigen vrouw-zijn, lekker luieren, heerlijk eten en vooral veel goede gesprekken.

Julika en Ilonka hebben voor deze reis (ook weer in april en oktober 2015!) een heel sterk inhoudelijk programma opgezet, waardoor iedereen hele mooie stappen heeft gezet op het pad van persoonlijke ontwikkeling.

Als een hechte groep verlieten we de bergen en verbleven nog twee nachten in Marrakech bij een inspirerende Nederlandse vrouw die daar haar eigen sfeervolle riad heeft opgezet. Als een echte local nam ze ons op sleeptouw door de medina, waardoor we ons onmiddellijk thuis voelden en feilloos leerden afdingen. Hier vierden we de geneugten van ons vrouw zijn in alle opzichten. We leerden over onze eigen stijl en genoten van de tuinen van Yves Saint Laurent, buikdansen, mooie winkeltjes en leuke restaurantjes.

We sloten de week af met zoveel mooie verhalen, inzichten, tranen en dankbaarheid. Een week om nooit te vergeten. Ik had me geen betere Happy Soul-verjaardag kunnen bedenken!

 

Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: