Happy highlight: Top 10 inspirerende boeken voor in jouw koffer deze zomer!

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Ik kan me nog heel goed herinneren, mijn allereerste spirituele boek: ‘Op glad ijs’ van Shirley McClain. Ik kreeg het van een vriendin en toen vielen er opeens heel veel kwartjes. Ik vind het een klassieker. Haar zoektocht inspireerde mij op het spirituele pad en ‘the rest is history’. Na dit boek ben ik blijven lezen, lezen en nog eens lezen over spiritualiteit, yoga, relaties, de liefde, het universum, energie, bewust opvoeden, mindfulness en ga zo maar door. De lijst is eindeloos en ben dus ook dolblij dat ik van de week een grote boekenkast heb besteld om na 3 jaar mijn boeken uit de dozen te gaan halen, die daar sinds onze emigratie nog inzitten!

Maar goed, wat ik in deze blog graag met je wil delen is een lijst met fijne tips van boeken die ik recentelijk heb gelezen (of geluisterd, dat doe ik tegenwoordig ook steeds vaker in de auto) en die mij op de een of andere manier geraakt hebben. Hopelijk kan het jou ook inspireren en eindigt een van deze titels ook in jouw koffer deze zomer. Geniet ervan!

Levenswijsheid

1. Leef! - Bibian Mentel

Wow, ik was al fan van deze krachtvrouw, maar na het lezen van haar boek helemaal. Topsporter, moeder, oprichtster van de Mentality Foundation, meervoudig snowboard kampioen en uiteindelijk bezweken aan kanker. Als je denkt dat dingen tegenzitten in het leven, of je ziet soms de zin er niet van in, je hebt sombere gedachten...lees dit boek van iemand die zo graag wil leven en ondanks ondenkbare grote tegenslagen blijft vechten voor het leven met een positiviteit die aanstekelijk is. Als je dit leest wil je niets anders dan de dag plukken en alles uit het leven halen. Een van de tatoeages die zij liet zetten was niet voor niets ‘Carpe Diem’…

2. Educated – Tara Westover

Nog zo’n boek van een krachtvrouw (hé, heb ik daar iets mee?) die zich ontworstelt aan het verstikkende Mormoonse, gewelddadige gezin waarin ze opgroeit en vecht voor haar eigen educatie. Een onwaarschijnlijk, waargebeurd verhaal, geschreven door een superslimme vrouw die laat zien dat het onmogelijke mogelijk is. Prachtig beeldend omschreven. Ook Oprah Winfrey is grote fan van deze vrouw en dit boek!

Vrouwen

3. Krachtboek voor Vrouwen - Louise Hay

Jahoor, ik begin een patroon te ontdekken in de boeken waar ik van hou, jij ook? Louise Hay, een klassieker natuurlijk die zich ook ontworsteld heeft aan een hele moeilijke jeugd, maar uiteindelijk met zoveel wijsheid miljoenen mensen wist te inspireren over de hele wereld. Ik vond het mooi om te lezen ook wat ze schreef over ouder worden en hoe wij tegenwoordig al veel ouder worden dan vroeger maar nog steeds denken dat we na ons 50e al op de weg terug zijn. Dus dat wordt een self fullfilling prophecy, maar 50 is het nieuwe 30, yess! Verder veel inspiratie om je als vrouw echt in je kracht te zetten, aanrader!

4. De Wijsheid van de Heks - Suzan Smit

Door dit boek ben ik zoveel beter de rol van de heks gaan begrijpen en gaan voelen dat er in mij ook een heks schuilt. En dat heks zo’n negatieve bijklank heeft gekregen terwijl de heksen eigenlijk gewoon hele wijze vrouwen waren, die wisten te werken met de natuur, de elementen, de kruiden, de zon en de maan. Ze werden verketterd omdat de samenleving gedomineerd door mannen bang was voor zoveel wijsheid en kracht. We zijn een lange weg gekomen, en je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in spiritualiteit riskeerde vroeger de brandstapel. Thank god voor de relatieve vrijheid waarin we nu leven, alhoewel wel als vrouw nog een hele lange weg te gaan hebben om de maatschappij écht in balans te krijgen….Inspirerend boek om ook de heks in jouzelf te koesteren.

Relaties & Familie

5. The mastery of love – Don Miguel Ruiz

Deze Mexicaanse guru schrijft prachtige boeken die eenvoudig te begrijpen hebben maar tegelijkertijd veel diepgang bevatten. Hij laat zien hoe onze angsten en beperkende overtuigingen onze liefdesrelaties ondermijnen en onnodig veel drama creëren. We moeten meer begrip krijgen, niet alleen voor de ander, maar vooral ook voor onze eigen gedachten die ons kunnen verhinderen een diepgaande langdurige relatie aan te gaan. Er moet weer ruimte komen voor speelsheid en plezier. En Don Miguel Ruiz legt uit hoe…

6. The 5 languages of love – Gary Chapman

Zit je in een relatie en loop je soms tegen beperkingen aan? Dan kun je je afvragen of je wel dezelfde taal spreekt. Dezelfde taal? Ja, dezelfde taal. En dat kunnen er 5 zijn. Relatietherapeut Gary Chapman heeft na duizenden consults een 5 tal talen gedestilleerd die een ieder spreekt in een relatie. En deze taal geeft aan waar je behoefte ligt. Zo kan dat voor de een liggen in taal en lieve woorden, terwijl het voor de ander in activiteiten en leuke dingen doen ligt. Maar vaak zijn we ons hier niet van bewust en gaan we ervan uit dat we dezelfde taal spreken. Leuk om met je partner te lezen en erachter te komen welke talen jullie spreken!

7. De Fontein, vind je plek - Els van Steijn

Tja, Els van Steijn is natuurlijk inmiddels een begrip op het gebied van familie-opstellingen. Ooit liep ik na een bijeenkomst op De Hoorneboeg terug door het bos naar de parkeerplaats. Een kleine charismatische vrouw vroeg of ze met me mee mocht lopen door het donker. Al pratende kwam ik erachter dat ze Els van Steijn was. Ik vertelde haar dat ik grote fan was van haar boek De Fontein. Spontaan vroeg ze me mee te lopen naar haar achterbak en zo kreeg ik uit haar handen het vervolg: De Fontein, maak wijze keuzes. Maar begin bij het begin en leer jouw plek in je familie-constellatie te ontdekken om meer grip op je leven te krijgen. Voor mij bevatte het vele eye-openers. En nu op naar deel 2!

Gezondheid

8. Een beetje bewust ouder worden – Wies Verbeek

Ik gaf dit boek om mijn moeder die dit jaar 80 werd en nog van plan is vele jaren mee te gaan. Toen ze het uit had, heb ik het onmiddellijk geconfisqueerd want zelf ben ik vorig jaar de 50 gepasseerd (tja ongelofelijk) en het leek me leuk om dit boek met ‘101 verrassende bewezen tips voor lichaam en geest’ te lezen. Over goed slapen, een gezond brein, een strak lijf behouden, hormoonsuppletie, je seksleven en ga zo maar door. Met tips van experts en wetenschappelijk onderzoek. Een kleine tip vast: eet veel meer witlof…J

9. Wanneer je lichaam nee zegt - Gabor Maté

Gabor Maté is voor mij een van de grootste ontdekkingen van de afgelopen tijd. Ik ben zo onder de indruk van dit boek. Hij legt uit aan de hand van het verzamelen van de achtergrond van honderden patiënten, hoe je mentale toestand kan bijdragen aan je fysieke toestand. En hoe vele ziektes te verklaren zijn aan de hand van de gebeurtenissen in je leven. En vooral hoe je je hebt verhouden tot deze gebeurtenissen. Zo las ik hoe schadelijk het is om je woede altijd maar in te slikken, of veel chronische, soms onopmerkbare stress toe te laten in je leven. Hoeveel overeenkomsten mensen bijvoorbeeld hebben in hun mentale achtergrond die ziektes hebben als borstkanker, prostaatkanker of MS. Lees het en je zal je totaal bewust worden dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zijn volgende boek is inmiddels naar me onderweg…

Yoga

10. Yoga Lifestyle – Maya Fiennes

Dit boek lag al lang naast mijn bed maar het kwam er op de een of andere manier nog niet van, maar het is een heerlijk inspirerend yoga & lifestyle boek van Maya…die haar grote liefde voor kundalini yoga deelt op een fijne, speelse methode. Je wordt meteen vrolijk van alle mooie foto’s en laagdrempelige tips. Zo ben ik mede door haar boek echt geïnspireerd geraakt om dagelijks kundalini-oefeningen te gaan toepassen in mijn dagelijkse lessen maar ook in de lessen die ik geef aan studenten of tijdens retreats. Ik voel echt hoe deze oefeningen me fitter en energieker maken en letterlijk de prana in mijn lichaam laten stromen!

Heb jij ook nog goede boekentips? Deel ze graag met ons. We love inspirational books!

Retreatplekken voor deze zomer!

Op zoek naar de perfecte plek om te luieren en eens lekker dat boek uit te lezen?

Kijk hier voor onze Boutique retreats!
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: