Happy highlight: Zo liet ik al mijn stress achter op dit verlaten strand in Brazilië

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Ruim 15 jaar geleden reisde ik voor het eerst drie maanden door Brazilië van het zuiden naar het noorden langs de kust. Wat me nog het meeste bij is gebleven zijn de mensen en de natuur. De mensen omdat ze ongelofelijk kleurrijk en hartelijk zijn. De natuur omdat deze belachelijk mooi is en minstens zo kleurrijk als de bevolking. Toen deze kleinschalige spa/retreat pal aan een verlaten strand op mijn pad kwam voelde ik me meteen weer aangetrokken door mijn liefde voor dit land. En met rechtstreekse vluchtmogelijkheden en slechts 4 uur tijdsverschil was mijn ticket snel geboekt en ontsnapte ik na een vreselijk drukke januari-maand even aan de hectiek van mijn dagelijkse bestaan. En het leukste was dat mijn goede vriendin en “huis-therapeut” van onze retreats Jasmien ook onmiddellijk mee wilde.

We komen aan in het donker, maar zien wel al een prachtig verlichte glooiende tuin met yogashala en wuivende palmbomen. Felicia en haar man blijken in het echt net zo hartelijk als van te voren aan de telefoon. Samen met hun zoontje wonen ze hier al ruim tien jaar. Echte pioniers (zij is van origine Duits en hij Italiaans), want toen ze hier kwamen was het een slaperig vissersdorpje terwijl er nu al veel meer te beleven valt. Bovendien bevindt zich een klein stukje verderop een van de beste kite-surfspots van Brazilië, dus er hangt ook een hele fijne surfers-vibe..

De volgende dag word ik wakker en kan mijn geluk niet op: vanaf mijn balkon zie ik de zee en het is nog vroeg, dus ik maak een lange wandeling, neem een duik in de zee en om 8 uur staat een heerlijk ontbijt klaar (vooral de haverpannenkoeken met kaneel!). Dit begint goed. Felicia vertelt me over hoe ze hier het liefst voor iedereen een programma op maat maakt. Zij heeft een grote fascinatie voor de Tao, Chinese Medicine, accupunctuur, de elementen, dus daar baseert ze ook haar programma’s op.

En dat maakt deze locatie ook zo bijzonder, dat alles op maat kan worden gemaakt want de locatie is kleinschalig: 4 prachtige kamers in het hoofdhuis en 2 kamers in een bungalow in de tuin. Een aantal keren per jaar organiseert ze hier retreats, maar de rest van het jaar is hun poussada open voor ‘normale’ gasten (nu nog het merendeel), maar ook voor mensen die voor programma’s op maat komen, zoals detox, stress-release en oriental healing.

Ik volg zelf het stress-release programma tijdens mijn verblijf. We beginnen met een intake in de “toren” een geweldig terras met uitzicht op zee en ik vertel haar waar ik nu sta. Mijn grootste uitdaging zit hem in het durven los te laten. Altijd voel ik me alsof ik geconcentreerd in de ‘drivers seat’ zit en ik vind het lastig dingen los te laten. ‘Die controle is heel Westers’, zegt Felicia. ‘die had ik zelf vroeger ook in Duitsland, maar hier in Brazilië leer je op een andere manier te leven. Veel meer in het moment, niet zo perfectionistisch, en vanuit een enorm open hart, full of joy, want dat kunnen ze hier. Ik probeer vrouwen ook weer terug te brengen bij dat vreugdevolle zijn en bij hun vrouwelijkheid. Hier in Brazilië zijn vrouwen ook volop vrouw. Door middel van mijn Tao Yoga en behandelingen help ik vrouwen weer dichterbij hun vrouwelijkheid en energie te brengen.’

Het maakt me nieuwsgierig. En ik zie en voel aan haar hoe ze zelf ook een mooi voorbeeld hiervan is, dus ik besluit me lekker mee te laten nemen in alles wat me te wachten staat.  In haar heerlijke behandelruimte vlak aan het strand begin ik staand in een hele grote klankschaal en de vibraties gaan door mijn hele lijf als ze op de gong slaat. “Een van de meest doeltreffende manieren om mensen uit hun hoofd te krijgen’, zegt ze tevreden. Daarna krijg ik een accupunctuursessie die me meteen meer rust zou moeten geven. Ik beland inderdaad in een extreme staat van ontspanning ergens tussen waken en slapen in. Daarna staat er een yogales van kleurrijke docent Jefferson op het programma: Yoga dance noemt hij het zelf en voor ik het weet staan we te dansen op heerlijke Braziliaanse muziek. Na afloop worden we uitgenodigd mee te gaan kijken naar de zonsondergang een strand verderop en daar zitten we dan opeens met Jefferson en zijn nieuwe vriend, Braziliaanse liedjes te zingen op het strand tussen alle locals. Kijk, daarom hou ik van dit land. Je rolt hier zo van het een in het ander, zonder je best te hoeven doen. ik zit al wat relaxter in de ‘drivers seat.’ Bij terugkomst staat me nog een geweldige scrub van papaya-pitten te wachten in combinatie met een massage. De masseuse is ook weer zo’n hele fijne Braziliaanse vrouw die me na afloop een enorm warme knuffel geeft. Felicia heeft gelijk: die Brazilianen lopen echt rond met een open hart en laten je dat ook meteen letterlijk voelen.

Dan rijden we met de buggy naar het dorp en parkeren ergens in een zijstraatje. Vervolgens stappen we een hek door naar een straatje en ik voel me net als Alice in Wonderland die opeens een andere wereld stapt. Een schitterend straatje met overal lichtjes en mega-gezellige hippe restaurantjes vol planten, hangstoelen, gekleurde stoeltjes. En het eten fenomenaal lekker! Wow, waar ben ik beland?

De volgende dag is er ook weer yoga, dit keer hatha yoga van een Braziliaanse vrouw. Het leuke is dat er tijdens de yogales ook allemaal mensen uit de omgeving komen, voornamelijk Brazilianen, dus je zit meteen ook helemaal in de sfeer. Haar Engels is niet zo goed, maar ik doe gewoon na wat de anderen doen. Tijdens de volgende behandeling gaan we wat dieper met een techniek die cupping heet. Daarmee worden speciale glazen potjes vacuum op je rug getrokken en neemt de energie in je organen enorm toe. Felicia kon zien dat mijn nier-energie laag was dus vervolgens paste ze daar de accupunctuursessie op aan. Ik voel me steeds relaxter worden en krijg al steeds meer het ritme van een local. Mijn telefoon heb ik al uren op mijn kamer onaangetast liggen. Een heel goed teken…

Ik raak de tel van dagen al een beetje kwijt ook, nog zo’n goed teken. Met de buggy van Michele rijden we mee naar een strandtent in het kite-surf gebeuren hier. Wat een laid-back sfeertje en zo mooi om naar al die kites te kijken die door de lucht zweven en af en toe een spectaculaire sprong maken. ’s Middags krijg ik een van de fijnste behandelingen die ik ooit heb gehad. Een combinatie van klankschalen, meditatie, accupunctuur, chi nei (buikmassage) en het releasen van de energie van de organen. Felicia is echt een vakvrouw. In haar special Tao Yin-les werken we heel specifiek ook op onze lagere chakralagen en focussen we ons op het laten stromen van onze vrouwelijke en xi-energie. Ik heb nog nooit zo’n yogales gehad, maar kon heel duidelijk de energie weer voelen stromen, en voelde me op en top vrouw. Inmiddels leun ik al achterover in die drivers seat.

In de ochtend krijgen we nog een qi chong les met onze voeten in het zand op de vloedlijn. Felicia leert ons de energie te sturen, vast te houden en te laten circuleren. Soms moet ik mezelf even knijpen: sta ik hier echt op een verlaten wit strand qi chong te doen? Na het ontbijt worden we naar een waanzinnig mooi plekje midden in de natuur gebracht (dit uitstapje kun je op verzoek bij haar boeken) en komen we in een klein paradijsje terecht met allemaal kleine cabana’s langs een glasheldere rivier. Hier kom je gewoon voor een dag, je dobbert en drijft in het helende water en eet er fenomenaal lekker. Na een laatste behandeling (een hele diepe massage m.b.v. het rollen van bamboestokken) voel ik mij intens gelukkig. Ik ga op een ligbedje liggen en kijk naar de sterren. Ik zoek goed maar bespeur geen enkel spoortje van stress meer in mijn lijf en voel me zo intens dankbaar voor mijn leven. Een echte happy soul dus…

 

 

 

 

Ook wat stress achterlaten in Brazilie?

Boek dan nu je stress release, detox of oriental healing arrangement op deze magische plek aan zee.

naar deze retreat
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: