Happy highlight: Dagboek van een (Online) Detoxer: 7 dagen digitaal op reis naar Bali!

  • Door Laura Fleur
Terug naar overzicht

Dag 1 - Aarde

Vandaag zijn we met Team Happy Soul begonnen met de Immunity Boosting Detox van onze partner op Bali. Een Ayurvedische detox geïnspireerd door de elementen, met heerlijke gerechten vol van smaak en hele fijne begeleiding van het team daar. Afgelopen woensdag heb ik mijn consult gehad met Dr. Resmi waardoor ik vol vertrouwen durf te beginnen met deze uitdagende week. Geen koffie (oef!), geen alcohol (makkie) en vooral heel gezond eten en eens wat extra aandacht vestigen op die momenten van self-care. In deze bizarre tijd lijk ik die nog wel eens te vergeten. 

Wij beginnen onze ochtend met een heerlijk ochtend ritueel, een online yoga en pranayama les om te aarden in de detox (verzorgd door het One World team), en een zelf-massage met warme sesamolie voordat we de douche in springen. Zo wil ik voortaan èlke dag mijn dag beginnen graag! De juice, het ontbijt, lunch en dinner met de herbal drankjes tussendoor beloven veel goeds voor deze week, ook al had er van mij wel een koffietje op het menu mogen staan ;) 

Het is 22:00 uur en dat is mijn vaste bedtijd voor de komende week, want mijn Vata dosha heeft een vast ritme nodig en de wekker gaat om 6:00 uur om mezelf nog zo’n dag in de watten te leggen. Goodnight! 

 

Dag 2 - Water

Om 6 uur ging de wekker vanmorgen. We beginnen de ochtend met oil-pulling, het schrapen van de tong, het wassen en masseren van ons gezicht de zelf-massage met warme sesamolie en nog een aantal bezigheden... Het is een flinke lijst maar zo gepiept en wat ons betreft een heerlijke kick-start van de dag. We klappen de laptop open en zien direct de liefdevolle gezichten van het team op Bali. Ze hebben een hele fijne Yoga Flow en Pranayama les opgenomen helemaal in het thema van water. Ook zit er een video bij waarin Dr. Ninnu Sudarshan vertelt waarom de gerechten zijn samengesteld zoals ze op het menu staan en ik moet zeggen, ik steek er zó veel van op! Naast het volgen van een Detox is deze week ook heel fijn als je wat extra Ayurvedische kennis op wil doen om toe te passen in je dagelijks leven.

We staan een groot deel van de dag in de keuken vandaag maar we beginnen er handiger in te worden en hebben al het een en ander voorbereid voor morgen. Deze detox is tot nu toe echt een cadeautje, en met deze verwennerijen, een beetje inbeeldingsvermogen met de ogen dicht, wanen we ons zo nu en dan op Bali. 

Dag 3 - Lucht

Vannacht droomde ik over pasta dus mijn dag begon 1-0 achter. Ik begon om 6 uur vandaag na een moeilijke nacht met mijn zoontje van 2 die ons flink wakker heeft gehouden. Dat, in combinatie met wat afkick verschijnselen van de cafeïne en suiker maakte een slome start. Gelukkig was ik na de Yoga, Pranayama en Meditatie weer kwiek en klaar om dag 3 van deze detox aan te gaan. Het verzinnen van omwegen of excuses gebeurt zo snel als het even niet zo comfortabel voelt en dat neemt dan ineens zo veel ruimte in. Dus, de negatieve gedachtes bedanken, terug komen bij mezelf, bewust worden van mijn adem en dankbaarheid uitspreken dat het ik de middelen hebben om mijn lichaam een boost te geven ik tijden waar dit zo ontzettend belangrijk is. Ohm Shanti Shanti Shanti 

Dag 4 - voorbereiding van de Detox dag

Vandaag kom ik erachter hoe gek ik ben op eten! Ik mis écht de andere keukens en merk dat de komijn en kurkuma flink gaan vervelen. De gerechten zijn heerlijk, begrijp me niet verkeerd, maar ik verlang echt naar andere smaken. Toch kom ik dan terug bij de gedachte dat de constante stimulans van de beschikbaarheid van alles en iedereen, misschien wel eens een pauze knop nodig heeft om het verstand eens tot rust te laten komen. Genoegen nemen met wat is moet de basis zijn. Met deze gedachte heb ik de dag doorgebracht en dat maakte het makkelijker. Morgen is de detox dag, ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn. Keep you posted! 

Dag 5 - de Detox dag

Vandaag is een dag om nooit meer te vergeten want wat kan een mens toch veel aan! In de ochtend moesten we een drankje drinken met een flinke scheut castor olie, water en Himalaya zout. Ik merkte om 11:30 nog geen effect dus stuurde ik even een berichtje naar Dr. Resmi dat ik het gevoel dat er nog niks gebeurde, haar reactie; ‘that is perfectly normal’. Inderdaad, te vroeg geklaagd, 20 minuten later begon de cleanse en de rest zal ik voor me houden. Aan het einde van de dag was ik ontzettend moe (en vooral heel jaloers op het heerlijke, door mij klaargemaakte maaltje, van mijn zoon). Vroeg naar bed en uitkijken naar de heerlijke Retox maaltijden van dag 6 dan maar!

Dag 6 - we zijn er bijna!

Een ochtendritueel is iets dat ik al een paar jaar inzet om een bepaalde intentie te zetten voor de dag. Soms 5 minuten, en soms zelfs 2 uur, als ik er een fijne Yoga practice aan vast kan plakken (dit ligt helemaal aan het ochtendklokje van mijn zoon). Het Ayurvedisch ochtendritueel met het schrapen van de tong, de Abhyanga (zelf massage met warme olie) en de Pranayamas, is ook niet nieuw voor mij. Tóch heb ik de afgelopen paar dagen tijdens deze detox, zo veel gehad aan de guidance en de zogeheten stok achter de deur om het ritueel elke dag volledig uit te voeren. Aan deze structuur, en dit moment voor jezelf ga je wennen, en je gaat er ook van houden. In plaats van jezelf uit bed te trekken voor zonsopgang word je wakker met een veilig gevoel, want je weet waar je aan begint, en dat is voor mij (even met alle cheesiness aan de kant geschoven) een moment van zelfliefde voordat de rest van de wereld ontwaakt. 

Vandaag stond er onder andere een simpele groentesoep op het menu, en wat heb ik daar van genoten! Na dag 5 (de detoxdag) vallen de gerechten nog beter in de smaak, al vraagt het drukke stemmetje in mijn hoofd nog steeds om een bord pasta. 

Dag 7 - De finish

Mijn vriend Jules heeft deze hele detox met mij meegedaan, dat leek ons wel zo handig met al dat koken. Hij heeft het super goed volgehouden (vooral het laten van de koffie was écht een uitdaging voor hem) en we zijn ondertussen een geoliede machine geworden in ons kleine keukentje. ‘Maak jij even de herbal tea? Dan kook in de lunch!’ 

Het is heerlijk om deze detox thuis te kunnen doen, alleen of samen. In Ayurveda zeggen ze dat het heel belangrijk is om je Prana (lifeforce) te gebruiken voor het bereiden van je maaltijden, ook omdat je digestive system al word aangewakkerd bij het koken. Dat hebben we wel ervaren de afgelopen week maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het ook heel gezond voor je kan zijn als er soms eens voor je word gekookt. Dat doet me denken aan al die chefs tijdens onze retreats bij Happy Soul Travel die dagelijks met zo veel liefde dit soort gerechten bereiden voor de deelnemers. Laten we toch hopen dat dit snel weer kan na deze lockdown. 

Ik schrijf dit laatste stukje op dag 8, de detox is afgelopen maar toch checkte ik mijn inbox vanmorgen voor een video uit Bali. We gaan de komende tijd op een soortgelijke tip verder, gezond, veganistisch en met een dagelijks ochtendritueel, maar dan wel met af een toe een uitschieter naar dat bordje pasta, want voor wat verwennerij hier en daar valt ook wel wat te zeggen.

 

 

Wil je ook je weerstand een boost geven en je een weekje op Bali wanen?

Boek dan dit Online Immunity Booster Detox Retreat van onze partner op Bali. Een deel van de opbrengst gaat naar de steun van de lokale gemeenschap op Bali. Win win!

Naar deze retreat