Happy highlight: Laad jezelf op in vier dagen!

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Deze reis bieden we helaas niet meer aan. Vraag ons naar onze andere reizen in Frankrijk.

Vanaf Toulouse airport rijden we door het schilderachtige Franse landschap naar een unieke retreat locatie in het Middeleeuwse dorpje Chalabre. Onderweg genieten we van het prachtige uitzicht versierd met zonnebloemvelden, gigantische kastelen, en historische huisjes met gekleurde luiken. De hele weg komen we geen mens tegen.. Hoe zou de van oorsprong Duitse eigenaresse Gertrude hier terecht gekomen zijn?

Bij aankomst staat ze ons al op te wachten. Op haar blote voeten danst de excentrieke vrouw over de koude vloeren van haar inmense chateau. Het haardvuur knispert en de geur van versgebakken brood komt ons tegemoet. Het blijkt een van haar vegan specialiteiten, granen en gistvrij, gemaakt van kikkererwtenmeel. Dikke warme snedes worden rijkelijk belegd met zelfgemaakte houmous en tomaten. Hongerig van de reis is dit precies waar we naar uitkeken. We voelen ons direct thuis.

Gertude laat ons zien waar we de komende dagen zullen verblijven. Het huis heeft ontelbaar verborgen kamers, ze weet zelf niet eens hoeveel! Vanaf de het nauwe straatje waar we aankwamen, is niet te zien wat voor immens gebouw er achter de luikjes verborgen ligt. Volgens Gertude is dit een van oorsprong Arabische bouw, enkel vanaf de binnentuin is de prachtige historische voorgevel te bewonderen. Toen ze dit huis vijf jaar geleden kocht, had ze nooit verwacht er lang te blijven. Zoveel renovatiewerk was er te doen. Maar stapje voor stapje, met de hulp van vrijwilligers, wordt het huis verbouwd tot de retreatlocatie van haar dromen. Waan je honderden jaren terug in een huis met krakende vloeren, glas in lood ramen en ornamenten. 

Op de dagen die volgen gaat we mee in het ritme van dit mini-retreat. ’s Ochtends om 07:30 gaat de gong voor koffie en thee, daarna is er een yogasessie in de nok van het gebouw vanwaar je over de daken van het dorpje de zon ziet opkomen. Een prachtig ochtendlicht schijnt door de oude raampjes op de honderden jaren oude vloer. De zachte stem van Gertrude, haar schat aan intellectuele kennis en ademhalingsoefeningen nemen je mee in een staat waar de tijd stilstaat. 

Tot 11:00 uur ’s ochtend genieten van we van stilte, daarna wacht er een ontbijt van rijkelijk gevulde pap versierd met bloemen en rauwe honing. In de middag wandelen we door het dorpje, rijden naar het meer en bezoeken we een kasteel op de heuvel. Elke avond verbluft Gertude ons met haar indrukwekkende vegan kookkunsten aan een koninklijk gedekte tafel. Daarna is er nog een avondmeditatie. De muziek galmt door het oude gebouw, met indrukwekkende trappenhuizen en komt hierdoor nog meer binnen. Geen wonder dat Gertude gefascineerd is door zowel de kracht van stilte als van muziek. 

Van een gejaagd leven in de automatiseringsbusiness in het Londen, naar retreathost in het zuiden van Frankrijk. Gertrude deed het. Geïnspireerd door deze fascinerende vrouw met heel veel liefde voor haar vak vertrekken we na 3 nachten weer naar huis. Een mini-retreat waar we nog lang op kunnen teren ;-).

Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: