Happy highlight: Magisch Marokko

  • Door Saskia Vrielink
Terug naar overzicht

Werken voor Happy Soul Travel betekent o.a. nieuwe bestemmingen ontdekken, lokale agenten ontmoeten en zelf ervaren hoe een plek voelt, proeft, ruikt en ademt. Een bevoorrechte positie waar ik dankbaar en met veel enthousiasme in duik. 

Ter voorbereiding op onze Happy Soul Sister-reis in oktober bezocht ik vast de locaties in Marokko en ik besloot het dit keer eens anders te doen. De backpack ruilde ik in voor een koffer, in plaats van alleen te reizen sloten mijn moeder en tante als reisgezelschap aan en mijn wandelschoenen verving ik door mijn yoga mat. Ik wilde deze reis graag klein en intiem houden, mezelf niet 'verliezen' in de vele prikkels die een nieuw land en een nieuwe cultuur vaak met zich meebrengen maar juist de aandacht verleggen naar iets subtielers. Verbinden. Verbinden met de plek waar we naar toe zouden gaan, met de mensen die daarbij hoorden, verbinden met familie en verbinden met mezelf.

We hadden daar geen betere plek voor uit kunnen kiezen dan Salama Ayurveda, een klein, intiem resort gelegen in een vallei van het nationale park Toubkal aan de voet van het Atlas gebergte. Kleurrijke, wapperende doeken in de wind, een kabbelend riviertje en het vrolijke gekwetter van vogeltjes maken het stille decor van ons uitzicht levendig. De dagen vullen zich met gezellig gekeuvel, kopjes koffie, yoga, inspirerende artikelen, meditatie, wandelen door de heuvelachtige omgeving en contact maken met de locals. We maken kennis met een ongelofelijk gastvrije bevolking die een zeer sober leven leidt, hard moeten werken en vaak met grote families bij elkaar wonen.

Kleurrijke, wapperende doeken in de wind, een kabbelend riviertje en het vrolijke gekwetter van vogeltjes maken het stille decor van ons uitzicht levendig.

In het eigen restaurant met panoramisch uitzicht over de groene vallei genieten we 's avonds van overheerlijke maaltijden vaak in een traditionele tajine geserveerd. Er worden uitsluitend biologische, lokale ingrediënten gebruikt, wow wat een rijke en volle smaken! De behandelingen, gebaseerd op de Ayurvedische filosofie, brengen ons lichaam en geest nog meer in balans. Na een volledige Hammam behandeling inclusief massage hebben we het toppunt van onstpanning bereikt.

We maakten deze week natuurlijk ook een uitstapje naar bruisend Marrakech, een stad waar je ogen en oren te kort komt! We verdwaalden in het labyrint van straatjes en speelden het spel van onderhandelen mee in de soeks waar nog steeds veel oude ambachten beoefend worden. Ook bezochten we schitterende paleizen versiert met kobalt blauw mozaïek en weelderige tuinen, genoten van vergezichten vanaf het dak van een traditionele Riad, en lieten ons verkoelen door liters vers sinaasappelsap op het centrale plein terwijl paardenkoetsjes langs ons heen sjeezden.

Voor we naar de luchthaven vertrokken bezochten we nog een vrouwen coöperatie waar arganolie geproduceerd wordt. Een project dat gesteund wordt door Kalid, de bevlogen oprichter van Salama Ayurveda. Vrouwen met een lastige positie binnen de maatschappij runnen gezamenlijk een goed geolied bedrijf en zijn inmiddels zelfvoorzienend door de verkoop van dit kwalitatief zeer hoogwaardige ‘vloeibare goud’. Daar nemen wij natuurlijk graag wat van mee naar Nederland om vrienden en familie ook een klein beetje mee te laten genieten van onze belevingen.

Magisch Marokko; een land met vele gezichten, levendigheid, argan olie, tradities en vrije geesten, kleurrijke souks, een gastvrije bevolking, geurige tajines, ezeltjes, handelsgeest, oude ambachten en vredige valleien..

Saskia Vrielink

Saskia Vrielink

Saskia Vrielink heeft 6,5 jaar bij Happy Soul Travel gewerkt als retreat advisor. In die rol bezocht zij ook retreats en schreef over haar persoonlijke ervaring.

Deel met je vrienden: