Happy highlight: Ik neem je mee naar Marrakech

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Ik had altijd een raar beeld van Marrakech: een vrouwonvriendelijke stad waar ik hordes opdringerige verkopers achter me aan zou krijgen en waar ik als vrouw alleen echt niet over straat kan. Maar nu ik er voor de 2e keer geweest ben binnen een jaar -eerst met de Happy Soul Sister-reis en nu met mijn moeder- blijkt dit beeld echt totaal ongegrond te zijn (zoals wel vaker met verwachtingen…).

Omdat er nu veel mensen via ons naar de prachtige locatie van Khalid gaan in de bergen bij Marrakech (45 min. rijden) krijgen we ook steeds meer vragen voor leuke tips in Marrakech. De twee zijn namelijk heel goed te combineren. Zo heb ik het met mijn moeder ook gedaan: eerst twee dagen in de hectiek van Marrakech en daarna even bijkomen in de bergen.

Ik geef je hier even wat inside tips, waar wij in elk geval veel plezier van hebben gehad.

Een citytrip valt of staat met een leuke verblijfplaats waar mensen je met hart en ziel ontvangen. In de Medina (het oude stadsdeel) stikt van de riad’s, typisch Marokkaanse huizen met een binnenplaats en vaak een dakterras, verscholen in steegjes achter hoge muren, maar welke moet je kiezen? Wij vinden Chambres d’Amis (Nederlandse eigenaresse) en Ryad Dyor (Belgische manager) erg charmant.

De eerste ligt ook echt vlakbij Jamaa el Fna, het plein van Marrakech, waar je fantastische verse jus voor €0,40 kunt drinken en je verder struikelt over de fluitspelers die cobra’s laten dansen, straatmuzikanten, eetstalletjes en henna-artiesten. Vanuit beide ryads loop je sowieso meteen de souks in: de deels overdekte markt vol met tassen, pantoffels, sieraden, poeven, je kan het zo gek niet bedenken (en je wordt er ook redelijk snel gek). Als dat het geval is, ga dan even lekker bijkomen in de tuin van Le Jardin of bij Terrasse des Epices. Voordat je naar de laatste toegaat vind je vlakbij de trap nar boven een goed stalletje met glaswerk waar de prijzen vastliggen (een verademing na het onderhandelen over elke snuisterij).

Wat ik ook echt een aanrader vind is het fotomuseum, vlakbij de souks vol met foto's van rond 1900, prachtig!!. Bovenin zit een heerlijk koffieterras met geweldig uitzicht. Er is nu ook een nieuwe dependence met fotografie speciaal over vrouwen, vraag ernaar bij de receptie. En als je hier toch bent, ga dan ook zeer even kijken naar de levensgrote kroonluchter in Musee de Marrakech en de oude Koranschool Ben Youssef. Vooral de laatste is vrij druk, maar als je er vroeg heengaat kun je nog van de rust genieten.

Ook een fijn plekje om bij te komen is op het terras van Cafe des Epices aan een pleintje in het hart van de Medina. Hier hebben ze heerlijke verse sappen maar ook goede koffie. En je kunt even van een afstandje naar de straatverkopers kijken. Op dit plein vind je ook de ingang van de tapijtensouk (een apart gedeelte). Als je een mooie kelim zoekt, dit is the place to be! ’s Avonds kun je hier ook mooi eten op de dakterrassen van restaurant Nomads. Kijk of je van te voren een plekje op het hoogste terras kunt reserveren.

Vanaf Chambres d’Amis loopt er een leuke winkelstraat (Rue Riad Zitoun el Jdid) in de richting van Palais de Bahia en Palais el Badii, beide de moeite van een bezoek waard. Dit straatje (op de soms belachelijk hard rijdende brommers) heeft wat meer originele shopjes dan wat je op de souk ziet. Ik heb er bijvoorbeeld twee geweldige tegeltjes laten maken met de namen van mijn kinderen (duurt een dag, dat wel…).

Palais Baldi ligt schuin achter een leuk plein, ook wel het plein van de ooievaars genoemd (Place des Ferblantiers). Hier zit ook een fijn lunchtentje Kosybar met mooi uitzicht over het plein. Ze serveren hier lekkere salades, Marokkaanse gerechten maar ook Japans (maar who needs sushi anyway als je in Marokko bent?).

Op zich ben je met al deze tips al weg een kleine twee dagen bezig, alhoewel Marrakech niet eens zo groot is. Maar als je nog wat tijd over hebt, ga dan ook zeker naar de tuinen van Yves Saint Laurent: de Jardin Majorelle. Wel op 1 voorwaarde: zorg dat je er als eerste bent (check dus de actuele openingstijden). Als je hier als eerste bent kun je echt ervaren wat een oase van rust dit is. Tip: kijk van te voren naar de documentaire L'Amour Fou over zijn leven, erg indrukwekkend. Na afloop ga je dan een heerlijke cappuccino drinken aan de overkant op de hoek en kun je echte mooie, originele dingen vinden in de omringende winkeltjes.

En als je het nachtleven nog wilt verkennen, dan heb ik nog een laatste tip voor je: Le Comptoir. Hier kun je lekker eten en vanaf 23 uur komen er buikdanseressen de trap af en geven een show. Het klinkt heel cheesy, maar het is stijlvol gedaan, ook zeker voor Marokkanen zelf en het geeft je toch een beetje een indruk van het leven hier (vaak verrassend modern). Wel even reserveren van te voren.

En dan ben je na twee dagen Marrakech echt wel toe aan rust, frisse lucht en een blik op het leven buiten de stad. Of zelfs de woestijn in. Wij kennen ook hier het ideale verborgen plekje, of misschien had je deze zelf al gespot op onze site…ssst: klik hier

Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: