Happy highlight: Top 5 yogahoudingen voor op reis

  • Door Monique Jansse
Terug naar overzicht

Ochtendrituelen. Ik ben er fan van. Steevast sta ik een uur eerder op dan mijn kinderen om dit ‘heilige uur’ te vullen met tijd voor mezelf. Dat kan van alles zijn: meditatie, yoga, ademwerk of bijvoorbeeld klankschalen laten vibreren. Pas als ik met vakantie ga of als ik voor werk op reis ben (en dit geen retreat betreft) en dit ritueel doorbroken wordt door een ander ritme merk ik hoezeer het een anker voor me is. De dag beginnen met reflectie als het afstemmen van jezelf (instrument) op het universum (de rest van het orkest) zoals mindfulness guru Jon Kabat Zinn dat zo mooi omschrijft.

Dus tegenwoordig neem ik op vakantie of als ik voor werk op reis ben ook altijd mijn eigen matje mee. Die 2 vierkante meters rubber geven me de uitnodiging mijn ochtendritueel niet op te offeren door een nieuwe omgeving. Ik heb hem al op de grappigste plekken uitgerold, een krap strookje vloer naast mijn bed, een gang, naast een zwembad of op de rotsen.

Mijn nieuwste aanwinst is deze fijne superlichte reismat van het merk Yogisha (die jij dus iedere maand gratis kan winnen via Happy Soul Travel, lees hieronder voor meer!) . Deze weegt maar 0,75 kg, is duurzaam en is heel makkelijk klein op te rollen of gewoon op te vouwen in mijn reistas. 

Mijn 5 favoriete yogahoudingen als ik net ergens ben aangekomen op een nieuwe bestemming zijn:

1. Grinding

Ook zo’n topper als het aankomt op het ontlasten van je rug. Zeker als ik in een nieuw bed slaap ergens moet ik vaak even wennen aan het nieuwe matras en mijn rug is dan superdankbaar als ik de ochtend erna op mijn mat kruip, in kleermakerszit ga zitten en vervolgens mijn ruggengraat naar voren, zijwaarts, achterwaarts en andere kant zijwaarts beweeg. Als een ‘vijzel’ eigenlijk (vandaar de naam grinding), of zie je ruggengraat als een lepel die roert in de pan van je bekkenbodem. Synchroniseer je adem: naar achteren adem je uit, naar voren adem je in. Halverwege keer je de richting van je draairichting om.

2. Cat cow

Deze flow op handen en knieen van bolle naar holle rug en vice versa helpen me enorm om mijn onderrug te ontlasten, te voelen waar zich de stijfheid in mijn rug bevindt en door deze stijfheid heen te flowen. Niet alleen op een neer maar ook in een soort free flow cat cow alle kanten op die fijn voelen

3. Low lunges

vanuit je catcow kun je een voet naar voren brengen en kom je in een low lunge. Je kunt nog wat dieper in je heupen zakken en vervolgens naar achteren bewegen zodat je voorste been gestrekt is. Beweeg zo een paar keer van voren naar achteren op het ritme van je adem (in naar voren, uit naar achteren). Aan het einde kun je je voorste knie gebogen houden en beide armen aan de binnenkant van je gebogen been in de richting van de grond buigen (dragon pose). Herhaal aan de andere kant.

4. Zonnegroet

Een klassieker natuurlijk, maar deze geven me overall het gevoel echt aan te komen. De zonnegroet pakt echt alle spiergroepen aan op fysiek vlak, maar ook op spiritueel vlak geeft deze serie mij een gevoel van connectie tussen de (nieuwe) grond onder mijn voeten en het universum, en mijn lichaam als kanaal daartussen.

5. Goddess pose

Als het gaat over gronden en je gegrond voelen vind ik dit een heerlijke pose. Voeten wijzen schuin naar buiten, knieën 90 graden gebogen en je wijsvinger en duim vormen een cirkel. Het verbindt me ook met mijn vrouwelijkheid terwijl ik ook de gedragenheid en energie van de aarde voel onder mijn voeten.

Na deze houdingen zou je nog wat zittende houdingen op je mat kunnen doen om echt het contact met de aarde te voelen en je te verbinden met je nieuwe plaats van bestemming. Eindig je serie altijd in savasana, de liggende ‘lijkhouding’, voeten ontspannen, handen open in de richting van het plafond. Tijd om je hele lichaam te scannen van onderen tot boven en alle spanning weg te laten vloeien. Adem een paar keer diep uit door je mond…

Zo, nu ben je echt geland, geniet van je reis en stay grounded! En wil jij deze yogamat winnen? Lees hieronder hoe!

Hoe maak jij gratis (iedere maand weer) kans op deze yogamat?

Volg en tag ons op instagram! Hier krijg je onze nieuwste retreat plekken te zien, leukste aanbiedingen en maak je kans op deze fijne yogamat als je ons tagt (@happysoultravel).

Ja, ik wil deze yogamat winnen!
Monique Jansse

Monique Jansse

Monique Jansse is de oprichtster van Happy Soul Travel en mede-oprichter van Buitenplaats De Hoorneboeg. Daarnaast is ze moeder van twee zoons en verblijft zij op dit moment met haar gezin in Portugal. Haar grote passie is het zoeken naar of ontwikkelen van de ultieme retreatlocaties waar alles klopt en dit delen met anderen, zodat iedereen kan voelen wat de magische kracht van een retreat kan zijn!

Deel met je vrienden: